Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır?
22 Haziran 2024

Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır?


Aşurelik buğday, ülkemizde Konya, İzmir, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde üretilmektedir. Makarna yapımında kullanılan sert durum buğdayının işlenmesiyle elde edilen aşurelik buğday, mutfaklarımızda sıklıkla kullanılır. Çorbalarda, aşure tatlısında, bazı yemek ve salataların yapımında yaygın olarak tercih edilen aşurelik buğday, kesinlikle haşlanmadan kullanılamaz. Çünkü aşırı derecede serttir ve pişmesi zordur. Aşurelik buğdayı haşladıktan sonra birer kullanım şeklinde buzdolabı poşetlerinde muhafaza ederek elinizin altında hazır bulundurabilirsiniz.

Aşurelik Buğday Haşlamak İçin Gerekli Malzemeler

Ölçüyü tamamen kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Burada verilen ölçü minimum ölçüdür.
  • Her bir su bardağı buğday için
  • 8 su bardağı soğuk su

Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanmalıdır?

İlk yapılması gereken işlem ıslatma işlemidir. Aşurelik buğdayı derin bir tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyerek ön ıslatma işlemini başlatmamız gerekir. En az 8 saat ıslatılması gereklidir. 8 saatin ilk 4 saatlik sürecinde suyu süzüp yıkayarak yeniden temiz su ile ıslatma işlemine devam edilir. Bu şekilde yaptığımızda buğdayın sarı suyu tamamen çıkar ve haşlama için bembeyaz, tertemiz bir buğday elde etmiş oluruz. Süre bitiminde süzerek haşlayacağımız tencereye alırız.

Islatılmış ve beyaz haldeki aşurelik buğdayı yine üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesi ile kaynatmaya başlayabiliriz. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra kısık ateşte devam etmemiz gerekir. Tencerenin ağzını tam kapatmayarak yarım kapalı şekilde kaynatalım ve sık sık karıştırırsak dip tutmasını önlemiş oluruz. Pişmeye başladığını test ederek anlamamız mümkündür. Ağzımıza aldığımızda yumuşamışsa pişme gerçekleşmiş demektir. Ocağın altını kapatarak bir kenarda beklemeye almalıyız. Bu aşamada buharın dışarı çıkması için ağzını kalın bir bez yardımı ile kapatalım. Bu şekildeki aşurelik buğdayın kalan suyu ile en az 4 saat dinlenmesi ve soğuması gerekir. Burada yapılan işlem helmeleme işlemidir. İşlemin amacı buğdayın nişastasını iyice salması sureti ile kıvamının koyulaşmasıdır. Sonrasında dilediğiniz gibi dilediğiniz yerde kullanabilmeniz için aşurelik buğdayınız hazır hale gelir.

Ekstra Bilgiler

Aşurelik buğdayın haşlanması sırasında suyun yetersiz kalması durumunda, tencereye kaynar su ekleyebilirsiniz. Ayrıca, haşlanmış buğdayı buzlukta saklayarak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Haşladığınız buğdayı tatlılar dışında çorbalarda, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Sağlıklı ve besleyici bir besin olan buğdayı düzenli olarak tüketmek sağlık açısından faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Makarna Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Pancar Nasıl Haşlanır?

Kırmızı Pancar Nasıl Haşlanır?

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Ispanak Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Ispanak Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kemik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kemik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Baget Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk Haşlama Kaç Kalori?

Tavuk Haşlama Kaç Kalori?

Patates Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Patates Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimek Nasıl Haşlanır?

Yeşil Mercimek Nasıl Haşlanır?

Düdüklü Tencerede Et Haşlama

Düdüklü Tencerede Et Haşlama

Kemikli Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kemikli Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sade Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Sade Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Piliç Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Piliç Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri