Aşurelik buğday, ülkemizde Konya, İzmir, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde üretilmektedir. Makarna yapımında kullanılan sert durum buğdayının işlenmesiyle elde edilen aşurelik buğday, mutfaklarımızda sıklıkla kullanılır. Çorbalarda, aşure tatlısında, bazı yemek ve salataların yapımında yaygın olarak tercih edilen aşurelik buğday, kesinlikle haşlanmadan kullanılamaz. Çünkü aşırı derecede serttir ve pişmesi zordur. Aşurelik buğdayı haşladıktan sonra birer kullanım şeklinde buzdolabı poşetlerinde muhafaza ederek elinizin altında hazır bulundurabilirsiniz. Aşurelik Buğday Haşlamak İçin Gerekli Malzemeler Ölçüyü tamamen kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Burada verilen ölçü minimum ölçüdür.
Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanmalıdır? İlk yapılması gereken işlem ıslatma işlemidir. Aşurelik buğdayı derin bir tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyerek ön ıslatma işlemini başlatmamız gerekir. En az 8 saat ıslatılması gereklidir. 8 saatin ilk 4 saatlik sürecinde suyu süzüp yıkayarak yeniden temiz su ile ıslatma işlemine devam edilir. Bu şekilde yaptığımızda buğdayın sarı suyu tamamen çıkar ve haşlama için bembeyaz, tertemiz bir buğday elde etmiş oluruz. Süre bitiminde süzerek haşlayacağımız tencereye alırız. Islatılmış ve beyaz haldeki aşurelik buğdayı yine üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesi ile kaynatmaya başlayabiliriz. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra kısık ateşte devam etmemiz gerekir. Tencerenin ağzını tam kapatmayarak yarım kapalı şekilde kaynatalım ve sık sık karıştırırsak dip tutmasını önlemiş oluruz. Pişmeye başladığını test ederek anlamamız mümkündür. Ağzımıza aldığımızda yumuşamışsa pişme gerçekleşmiş demektir. Ocağın altını kapatarak bir kenarda beklemeye almalıyız. Bu aşamada buharın dışarı çıkması için ağzını kalın bir bez yardımı ile kapatalım. Bu şekildeki aşurelik buğdayın kalan suyu ile en az 4 saat dinlenmesi ve soğuması gerekir. Burada yapılan işlem helmeleme işlemidir. İşlemin amacı buğdayın nişastasını iyice salması sureti ile kıvamının koyulaşmasıdır. Sonrasında dilediğiniz gibi dilediğiniz yerde kullanabilmeniz için aşurelik buğdayınız hazır hale gelir. Ekstra Bilgiler Aşurelik buğdayın haşlanması sırasında suyun yetersiz kalması durumunda, tencereye kaynar su ekleyebilirsiniz. Ayrıca, haşlanmış buğdayı buzlukta saklayarak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Haşladığınız buğdayı tatlılar dışında çorbalarda, salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Sağlıklı ve besleyici bir besin olan buğdayı düzenli olarak tüketmek sağlık açısından faydalıdır. |