Karides, kabuklular grubuna ait bir deniz canlısıdır ve balık değildir. Karidesin dış tabakası kalsiyum karbonatla kaplı sert bir kabuktur. Kuyruk kısmı geniş bir yüzgeci andırır ve kuyruğunu ileri geri sallayarak yüzer. Karides, özellikle selenyum açısından zengin bir kaynaktır. Selenyum minerali, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca karides, protein bakımından zengin olmasının yanı sıra düşük kalorili bir besindir ve D vitamini açısından da güçlü içerikler barındırır. Kemiklerin ve dişlerin kuvvetlenmesinde önemli etkilere sahiptir. Omega-3 açısından da güçlü bir kaynak olan karides, beyin gelişimini düzenler ve beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Karides, diş eti hastalıklarına karşı iyi gelirken, bünyesinde barındırdığı B12 vitamini ile vücutta kan hücrelerinin yenilenmesinde ve sağlıklı gelişmesinde etkilidir. Su ürünlerinin tamamında olduğu gibi karides satın alırken de tazeliğine dikkat etmek çok önemlidir. Baş bölgesinde morarma ve üzerinde siyahımsı noktalar olmamalıdır. Ayrıca karides fiyatları genellikle yüksektir ve normal değerinden daha düşük fiyatlı karidesler alınmamalıdır. Çünkü daha ucuz fiyata alınan karidesin bayat olma riski yüksektir. Bu nedenle alınacak karides kabuklu ise kabuğunun sert olması ve başının dik durması tazelik açısından önemlidir. Karides Temizleme ve Haşlama Karides, boyutlarına göre jumbo, kanal ve bebek olarak isimlendirilir. Karidesi temizlerken ilk olarak kafa, ardından kuyruk bölümü koparılmalıdır. Bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte kabuk dış kısma doğru çekilerek soyulur. Kanal ve jumbo karidesler, bebek karideslere oranla daha iri olduklarından dolayı iç organları sırt kısımlarında daha belirgindir. Bu yüzden kabukları çıkarılan karidesin iç organlarının da temizlenmesi gerekir. Şayet karides beklemiş ise bu kısım sertleşmiş olacağından bir bıçak yardımıyla sırt kısmından çizilerek çıkarılması sağlanır. Bebek karideslerde ise iç organlar henüz belirgin olmadığından çıkarılmaya gerek yoktur. 1 Kilo Karides Haşlamak İçin Geniş bir tencereye 2 litre su, 3 çorba kaşığı sirke, 1 adet ikiye bölünmüş havuç, 1 adet dörde bölünmüş kuru soğan, 1 adet defne yaprağı, birkaç tane kereviz ve maydanoz sapı ekleyin. Ardından 6-7 adet tane karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek tencereyi ocağa koyun ve kaynayıncaya kadar yüksek ateşte tutun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kadar kaynatın. Verilen sürenin sonunda ocağı yüksek ateşe alarak kabuklu karidesleri kaynamakta olan tencereye atın ve 7-8 dakika kadar haşlayın. Bu süre karideslerin haşlanması için yeterlidir. Bu sürenin sonunda karidesleri haşlama suyundan alarak soğuk su altında tutun. Ardından yukarıda belirttiğimiz şekilde karideslerin kabuklarını soyun. Haşlanmış karideslerle güzel bir salata yapabilir veya beşamel sosla birlikte karıştırıp fırınlayabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Karides haşlarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta daha bulunmaktadır:
Karides, doğru şekilde haşlandığında lezzetli ve besleyici bir deniz ürünü olarak sofralarınızı süsler. Tariflerinizi çeşitlendirmek ve farklı lezzetler denemek için karidesi mutfağınızda sıkça kullanabilirsiniz. |