Bir adet haşlanmış yumurta yaklaşık olarak 6 gram protein içermektedir. Bu da çocukların sağlıklı gelişimleri ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır. Yumurtanın içinde bulunan proteinin yaklaşık olarak %55'i beyazında, %45'i ise sarısında bulunur. Proteinler, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesinde ve düzenlemesinde önemli bir role sahiptir. Proteinler, aminoasit adı verilen yapı taşlarından oluşurlar. İnsan vücudu bu aminoasitlerin bir kısmını üretirken, bir kısmını ise dışarıdan almak zorundadır. Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olabilmek ve sağlıklı gelişebilmek için vücudun üretemediği bu aminoasitleri dışarıdan temin etmek gerekmektedir. Protein açısından çok zengin olan yumurta, bu aminoasitlerin neredeyse tamamını karşılayabilmektedir. Bu nedenle haşlanmış yumurta, yüksek kaliteli bir protein deposu ve kaynağıdır. Haşlanmış Yumurta Protein Faydaları Yumurtanın içeriğinde bulunan aminoasit örtüsü, anne sütüne benzeyen tek besin olarak bilinir. Birçok tahıl ve kuru baklagiller, bir yumurtanın sağladığı proteini karşılayamadıkları ve düşük kaliteli protein oldukları için yumurta ile karıştırılarak besin öğesi olarak kullanılması ve zenginleştirilmesi tavsiye edilmiştir. Çünkü protein değeri yüksek olan besin öğeleri hayvan ve hayvansal gıdalarda daha fazladır. Ancak yumurta, hayvansal gıdalarla kıyaslandığında daha ekonomik olduğundan daha çok tercih edilir. Fiyatı düşük olmasına rağmen diğer pahalı hayvansal gıdalar ile eş değerde ve yüksek proteine sahiptir. Aynı zamanda haşlanmış yumurtanın sindirimi de çok rahat ve kolaydır. Bu nedenle her sabah kahvaltısında güne bir haşlanmış yumurta ile başlanması tavsiye edilir. Özellikle çocukların beslenmesinde haşlanmış yumurtaya yer verilmesi, çocukların zihnini açar ve beyin gelişimine, bağışıklık sistemlerine ve vücut gelişimlerine büyük oranda destek verir. Haşlanmış Yumurta Protein Neden Önemlidir? Uzmanlar, bebeklerin ve çocukların sağlıklı gelişimlerinde protein öğelerinin yaklaşık olarak yarısının hayvansal kaynaklı besinlerden oluşmasına önem verilmesi gerektiğini açıklamışlardır. Haşlanmış yumurtaya bebeklerde altıncı aydan itibaren ek gıda olarak başlanması ve yumurtanın sarısının bebeklere verilmesi tavsiye edilmiştir. Çocuklara ise sabah kahvaltıda haşlanmış yumurta ile süt, peynir gibi yüksek kaliteli protein içeren besinlerin verilmesi, çocuklarda dikkati artırdığına, daha verimli çalıştıklarına ve öğrenme yeteneklerinin daha çok arttığına dikkat çekilmiştir. Ayrıca hamile olan ya da gebe kalmayı düşünen kadınların da protein açısından zengin olan haşlanmış yumurtayı yemeleri tavsiye edilmiştir. Aynı zamanda hastaların ve enfeksiyon kapmış kişilerin tedavi süreçlerinde mutlaka haşlanmış yumurtaya yer verilmelidir. Bunun nedeni, protein açısından zengin olan yumurtanın hasta olan kişiyi daha çabuk toparlanmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır.
|