Brokoli Nasıl Haşlanır?
26 Temmuz 2024

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Brokoli Nasıl Haşlanır

Brokoli, güçlü antioksidan özellikleri ve içerdiği yüksek miktarda vitamin, mineral ve klorofil sayesinde sağlığa birçok fayda sağlayan mucizevi bir besindir. Özellikle glukozinolat bileşeni ile anti-kanserojenik koruyucu maddelere dönüşerek kansere karşı önemli bir koruma sağlar. Ayrıca, doğru şekilde pişirildiğinde kolesterolü dengeleyici etkisiyle de bilinir. Bu özelliklerden tam anlamıyla yararlanabilmek için brokolinin doğru pişirilmesi büyük önem taşır; aksi takdirde besin değerlerini kaybedebilir.

Brokoli Seçimi ve Hazırlığı

Brokoli satın alırken taze olduğunu anlamak için çiçekli kısmının sıkı ve saplarının kolay kırılabilecek kadar taze olmasına dikkat edilmelidir. Taze ve kaliteli brokoli, pişirme sırasında ve sonrasında besin değerlerini koruyacaktır.

Brokolinin Buharda Pişirilmesi

Eğer mümkünse brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı pişirme yöntemidir. Evde buharlı pişirme aleti yoksa, büyük bir tencereye biraz su koyup, üzerine bir kap yerleştirerek ve bu kabın içine brokoliyi yerleştirerek buharda pişirme işlemi yapılabilir.

Brokolinin Suda Haşlanması

Buharda pişirme imkanı yoksa brokoliyi suda haşlamak da bir alternatiftir. Brokoliyi haşlamak için:

  • Tencereye, brokolinin üzerini aşmayacak miktarda kaynar su koyun.
  • Brokolinin sap kısımları alt tarafta kalacak şekilde yerleştirin.
  • Kapak açık olarak, 5 dakikayı aşmayacak şekilde pişirin. Daha uzun süre pişirilirse brokoli besin değerlerini kaybeder.
  • Haşladıktan sonra hemen kaynar sudan çıkararak buzlu veya soğuk suya batırarak şoklama işlemi yapın. Bu işlem brokolinin yeşil kalmasını sağlar.

Brokolinin Saklanması

Haşlanmış brokoliyi saklamak için ağzı kapalı bir kap yeterlidir. Bu şekilde yaklaşık 4-5 gün boyunca tazeliğini koruyabilir.

Sonuç olarak, brokolinin doğru pişirilmesi ve saklanması, tüm bu sağlık faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için kritik öneme sahiptir. Brokoliyi doğru şekilde hazırlayarak, besin değerlerini ve lezzetini koruyabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Remiz

26 Temmuz 2024 Cuma

Brokoliyi haşlarken 5 dakikayı aşmamak gerektiğini söylüyor. Peki, bu süreyi aşarsam ne gibi sorunlar yaşayabilirim? Besin değerlerini kaybetmesinin yanında tadında ya da renginde de bir değişiklik olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Remiz,

Brokoliyi haşlarken süreyi 5 dakikadan fazla tutmak, sebzenin besin değerlerini önemli ölçüde kaybetmesine neden olabilir. Özellikle C vitamini ve diğer suda çözünen vitaminler sıcak suyla uzun süre temas ettiğinde azalır. Ayrıca, tadında ve renginde de değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Brokoli fazla haşlandığında canlı yeşil rengini kaybedip daha soluk bir renge dönüşebilir ve dokusu da yumuşayarak lezzetini ve tazelik hissini yitirebilir. Bu nedenle, brokoliyi kısa sürede haşlamak en iyisidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Tavuk Kaç Dakikada Haşlanır?

Terbiyeli Tavuk Haşlama

Terbiyeli Tavuk Haşlama

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Tavuk İncik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk İncik Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır?

Güncel

Boyun Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Boyun Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Mısır Nasıl Haşlanır?

Kuru Mısır Nasıl Haşlanır?

1 Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

1 Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Makarna Nasıl Haşlanır?

Makarna Nasıl Haşlanır?

Karides Nasıl Haşlanır?

Karides Nasıl Haşlanır?

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Kuzu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?