Haşlanmış Patates Haşlanmış patates, oldukça sevilen ve hayatımızda sıkça tüketilen bir besindir. Ancak günümüzde aşırı kilo sorunları nedeniyle hangi besinlerin daha az kilo yapacağına dair araştırmalar yapılmaktadır. Patates, ülkemizde en çok tüketilen besinler arasında üst sıralarda yer alır. Ancak patates, içeriğindeki nişasta bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Kızartılan patatesin içeriğindeki nişasta olduğu gibi kalır ve yağın etkisiyle kilo aldırıcı bir besin haline gelir. Suda haşlanmış patates ise nişastasını suya bıraktığı için diğer patates yemeklerine göre çok daha az nişasta içerir. Bu nedenle, suda kaynatılarak haşlanmış patates, aşırı tüketilmedikçe kilo yapmamaktadır. Patates, mısır, buğday ve pirinçten sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü besin kaynaklarından biridir. Patates, önemli miktarda besin ve bitkisel ürünler içerir. Genelde sağlık açısından çok faydalı olup, güvenle tüketilebilecek gıda kaynakları arasında gösterilmektedir. Patates, A, K, C, B6 ve E vitaminlerini içermektedir. Bu vitaminlerin yanı sıra folatlar açısından da oldukça zengindir. Tam bir potasyum deposu olan patates, aynı zamanda magnezyum, demir, bakır, kalsiyum ve manganez içermektedir. Haşlanmış Patatesin Faydaları Nelerdir? Patatesin birçok faydası olan harika ve doyurucu bir gıdadır. Özellikle zayıflama ve kiloyu muhafaza etme konularında oldukça yararlıdır. Dünya üzerinde yalnızca patates yiyen ve gıda ihtiyaçlarını bundan karşılayan insanlar vardır. Gıda araştırmacılarının yaptığı araştırmalar sonucunda 21 puanla haşlanmış patates, en doyurucu, besleyici ve tok tutan yiyecekler arasında yer almaktadır. Haşlanmış patates yiyerek kendinizi daha uzun süre tok hissedecek ve gün boyu daha az besin tüketip, formda kalıp, kilo almayacaksınız. Patatesleri kaynatın ve soğumaya bırakın, böylelikle patateste lif benzeri bir madde oluşmaya başlayacak, oluşan lifler sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olacak ve kabızlığı önleyecektir. Böylece bağırsakları çalıştırarak, hızlıca kilo vermenizi sağlayacaktır. Kabızlığa karşı etkili olup, kolon kanserine karşı koruyucudur. Selenyum zengini olan patates, haşlanmış olarak tüketildiğinde, tiroidin düzenli olarak çalışmasını sağlamaktadır. Patates, çok etkili bir virüs öldürücüdür ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Haşlanmış patates, vitamin ve mineraller olarak özellikle potasyum, fosfor, B vitaminleri ve C vitamini açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Kalori ve yağ oranı oldukça düşük olup, bol miktarda lif olmasından dolayı tok tutucu gıdalardandır. Haşlanmış patatesi kumpir şeklinde yediğiniz zaman yağ ve diğer besin alımları artacağından dolayı kalori miktarı da artacaktır. Eğer patatesin kabuklarını soyarak haşladığınız durumda içerisinde bulunan proteinin yarısı gitmektedir fakat kalori ve yağ oranlarında herhangi bir azalma olmamaktadır. Patatesin kabukları kalın soyulursa besin değerlerinin azalmasına neden olacağından kabuklarını olabildiğince ince soymak vitamin değerlerinin azalmaması için çok önemlidir. Şayet külde veya fırında patatesleri pişirirseniz kabukları zar gibi incecik soyulur. Böylece vitamin ve mineral değerleri kaybolmamış olur. Büyük boy ve kabuğu soyulmamış haşlanmış patates, B vitamini açısından çok zengindir ve kan hücrelerinin yapımına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yağ, karbonhidrat ve protein özleriyle kişiye enerji verir. Büyük haşlanmış bir adet patates, günlük B6 ve C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılamaktadır. Kabukları soyularak yenildiği zaman C vitamini oranı yarı yarıya düşmektedir. |