Et haşlama, etlerin ve sebzelerin su oranı yüksek derin bir tencerede kaynama noktasına yakın bir sıcaklıkta pişirilmesine denir. Haşlama yöntemi ile pişirilen et, kızartılmış ve fırınlanmış etlere göre daha yumuşak ve daha sulu olur. Hazımsızlık çeken, çiğnemede zorluk çeken çocuk ve yaşlılar için oldukça uygun, besin değeri yüksek bir yemektir. Et haşlama, yağ eklenmediği için kalori ve yağ oranı düşük bir yemektir. Et haşlamanın amacı, et ve sebzelerin aromalarının korunması ve sindirimlerinin kolay olmasıdır. Et haşlama, besin değerinin yüksek olması ve sebzelerin vitamininin kaybolmaması için kısık ateşte pişirilmeye dikkat edilmelidir. Yüksek ateşte pişirilen et haşlama, etin sertleşmesine ve sebzelerin hemen dağılmasına neden olur. Kısık ateşte pişirilen et haşlamanın suyunu dökmeyin; sebze ve etin bütün vitaminleri suyun içindedir. Özellikle çocuk ve yaşlıların bu suyu içmesi önerilir. Et haşlamada kalan suya birtakım baharatlar ilave ederek çeşitli çorbalar yapabilirsiniz. Et haşlama tüketimi, demir eksikliğinin önüne geçer. Et haşlama, özellikle kış aylarında tüketilen bir yemektir. Et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı çok sık yapılamayan yemekler listesinde yer alır. Et Haşlama Malzemeleri (8 Kişilik)
Et Haşlama Nasıl Yapılır? Orta boy derin bir tencereye suyu koyup ocağa koyun ve kaynamaya bırakın. Kasapta tencereye sığacak kadar parçalattığınız kemikli eti tencerenin içine atıp kaynamaya bırakın. Havuç, patates ve soğanları yıkayıp soyduktan sonra iri iri doğrayarak et ile pişmesi için tencereye atın. Kendi ağız tadınıza uygun şekilde tuz ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve 60 dakika kadar pişirmeye bırakın. Etin iyi pişmesi ve lezzetli olması için 70-80 dakika pişirmeniz daha iyi olur. Et haşlama piştikten sonra isteğe bağlı olarak sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |