Kuru Fasulye Haşlama Kuru fasulye, özellikle soğuk kış aylarının vazgeçilmez sıcak yemeklerinden biridir. Kuru fasulye, sade olarak pişirildiğinde de enfes bir lezzet sunar. Ancak, kemikli veya kemiksiz et, sucuk veya pastırma ilavesiyle daha zengin bir tat elde edilebilir. Kuru Fasulye Islatma Kuru fasulye haşlamak oldukça basittir, ancak dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Fasulyeler pişirilmeden bir gece önce suda bekletilmelidir. Bu işlem için büyük ve derin bir kap kullanılmalıdır. Fasulyeleri suya koymadan önce iyice yıkamak gereklidir. Islatılan fasulyeler kaba konulduktan sonra, her yarım kilo fasulye için bir çay bardağı tuz ve bir tatlı kaşığı karbonat eklenir. Fasulyelerin üzerini 5 parmak geçecek kadar ılık su ilave edilerek bekletilir. Bu bekletme sürecinde eklenen karbonat, fasulyenin içindeki gazın arındırılmasına yardımcı olacak ve daha çabuk haşlanmasını sağlayacaktır. Eğer zamanınız varsa, her 3 saatte bir suyu değiştirmeniz faydalı olur. Bu yöntem, fasulyelerde bulunan tarımsal atıkların daha iyi temizlenmesini ve fasulyenin daha güzel pişmesini sağlar. Sürekli suyu değiştirecek zamanınız yoksa, en az iki saat sonra suyun yenilenmesi gereklidir. Islatılan Kuru Fasulye Nasıl Haşlanır? En az bir gece önceden ıslatılan fasulyeler süzülüp bol su ile iyice yıkanmalıdır. Yıkanan ve süzülen fasulyeler büyük ve derin bir tencereye alınıp üzerini biraz geçecek şekilde su eklenir. Su kaynadıktan sonra altı kısılarak beş dakika daha kaynatılır. Altı kısıldıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde otuz dakika kaynama suyu içinde bekletilmelidir. Pişirme esnasında suyun üzerinde oluşan köpüğün mutlaka temizlenmesi gerekir. Bu işlem, fasulyenin gaz yapmaması için önemlidir. Bu bekletme işlemi, hem fasulyelerin gaz yapmamasını önleyecek hem de daha iyi kabarmasını sağlayacaktır. Haşlanan Kuru Fasulyeler Nasıl Pişirilir? Haşlanan ve yumuşaması için bekletilen kuru fasulyeleri pişirme suyunda haşlamak için yeni bir su eklenmesine gerek yoktur. Pişirme suyunda haşlanabilir. Gerekirse üzerine su eklenebilir veya fazla su dökülür. Kuru fasulye pişirirken katacağınız yağı tencereye atıp eritmelisiniz. Yemeklik küçük küçük doğradığınız kuru soğanları eriyen yağda pembeleşene kadar pişirmelisiniz. Pişirilen soğanlara salçayı katıp iyice kavurun. Daha sonra pişirme suyu ile kuru fasulyeleri ilave edip karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra otuz dakika kısık ateşte pişirin. Ateşi kapatmadan önce fasulyelerin pişip pişmediğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Haşlanan kuru fasulye bir gece bekletildikten sonra daha güzel bir tat alacağı için imkanınız varsa buzdolabında 12 saat dinlendirilmelidir. Ekstra Bilgiler Fasulye pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı ekstra noktalar:
|
Tevile
12 Temmuz 2024 CumaKuru fasulye yaparken fasulyeleri bir gece önceden suda bekletmenin ne gibi faydaları var? Karbonat eklemek gerçekten gaz yapmayı önler mi? Ve neden her 3 saatte bir suyu değiştirmemiz gerekiyor? Bu işlemi yapmazsak fasulyelerde ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaTevile, kuru fasulyeleri bir gece önceden suda bekletmek birkaç önemli fayda sağlar. İlk olarak, fasulyelerin daha hızlı pişmesini sağlar, bu da enerji ve zaman tasarrufu demektir. Ayrıca, fasulyelerin sindirilebilirliğini artırır ve içerisindeki bazı gaz yapıcı bileşenlerin azalmasına yardımcı olur. Karbonat eklemek de bu gaz yapıcı bileşenlerin parçalanmasına yardımcı olabilir, bu da gaz oluşumunu azaltabilir.
Her 3 saatte bir su değiştirme önerisi, fasulyelerin daha iyi temizlenmesi ve gaz yapıcı bileşenlerin daha fazla uzaklaştırılması içindir. Eğer suyu değiştirmezseniz, fasulyelerin içinde bu bileşenler birikmeye devam edebilir, bu da pişirme sırasında ve sonrasında sindirim problemlerine yol açabilir. Ayrıca, suyu değiştirmemek fasulyelerin lezzetinde de olumsuz bir etki yaratabilir.