Haşlanmış Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Haşlanmış Nohut Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşlanmış nohut, yemeklerde malzeme olarak kullanılabildiği gibi, yemeklerin içinde ekstradan konulan bir besin olarak da değerlendirilebilir. Yöresel olarak etli ve etsiz birçok çeşidi bulunan nohut, yemeklerde önemli bir yer tutar. Nohudun kullanıldığı yemekler arasında ekmek, börek, bulgur pilavı, bamya, humus, ezme ve salata gibi çeşitler yer almaktadır. Nohudun yemek ve salatalarda kullanılabilmesi için mutlaka haşlanması gerekmektedir.

Haşlanmış nohut hazırlarken belirli ölçüler ve kurallar takip edilirse, nohutlar hem daha iyi pişer hem de daha lezzetli olur. Haşlanmış nohut, daha sonra kullanmak üzere buzdolabında derin dondurucu bölümünde saklanabilir. Bu şekilde pilavlara ve diğer yemeklere katılarak kullanılabilir, böylece zamandan tasarruf sağlanmış olur.

Haşlanmış Nohut Faydaları

Nohut, yemek olarak tüketildiği gibi kuruyemiş olarak da kullanılabilir. Nohudun insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır:
  • Nohut suyu ciltteki sivilceleri gidermede oldukça faydalıdır. Haşlanmış nohut suyunu sivilceler üzerine uygulamalısınız. Ayrıca ciltteki lekelerin yok edilmesinde de çok faydalıdır.
  • Akciğerler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
  • Haşlanmış nohut suyu sabahları aç karnına içildiğinde cinsel gücü artırır.
  • Haşlanmış nohut suyu diş ağrısını geçirir ve diş eti hastalıklarında faydalıdır. Ayrıca kulak arkası şişliklerine de iyi gelmektedir.
  • Vücuttaki yaralara oldukça faydalıdır.
  • Haşlanmış nohut, vücuttaki ödemler için çok faydalıdır, ayrıca sarılık rahatsızlığına iyi gelmektedir.
  • Karaciğer ve dalak tıkanmalarında öğün aralarında nohut yemek oldukça faydalıdır.
  • Nohudun bütün türleri sindirim sistemini hızlandırır ve bağırsakları yumuşatır. Ayrıca idrar söktürücüdür. Özellikle kara nohut çok faydalıdır. Nohudun yemek aralarında yenmesi daha uygundur. Yemek başında veya sonunda yenmemelidir.
  • En çok protein, demir mineralleri, magnezyum, kalsiyum ve çinko içeren tahıllardan biridir.
  • Nohut tanelerinin dış kısımlarında kabuklar bulunmaktadır. Bu kabuklar yüksek miktarda kalp damar hastalıklarına karşı koruyan, kolesterol düşüren ve özellikle kan şekerini düzenleyen posalar içermektedir. Özellikle diyabet hastaları ve kalp damar rahatsızlığı olanların sofralarından eksik etmemeleri gereken bir besindir.
  • Doymamış yağ asitleri içermektedir.
  • Nohudun iç kısımları nişasta içerdiği halde dış kısımlarının posalı olması, nişastanın çabuk kana karışmasını yavaşlatarak sağlıklı beslenmeye yardımcı olmaktadır.
  • B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir fakat B12 vitamini açısından ciddi besin kaynağı değildir.

Haşlanmış Nohut Hazırlanması

Haşlanmış nohut pişirilmeden önce mutlaka 8 saat kadar ıslatılmalıdır. Eğer sıcak su kullanırsanız bu süre daha da kısalabilir. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirilmesi durumunda protein kayıpları olabilir. Nohutları haşladıktan sonra kesinlikle pişirme suyunu atmamalısınız, bu su B grubu vitaminler ve mineral kayıplarına neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gilşah

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Nohutu haşladıktan sonra suyunu atmamamız gerektiğini bilmiyordum. Bu suyu nasıl değerlendirebilirim? Ayrıca, nohut suyunun ciltteki sivilceler için faydalı olduğunu duydum, bunu nasıl uygulamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gülşah,

Nohut suyunu atmamaya karar vermen çok iyi bir seçim! Nohut suyu, yani aquafaba, pek çok tarifte yumurta beyazı yerine kullanılabilir. Özellikle vegan tariflerde sıkça tercih edilir. Beze, mayonez, kek ve kurabiye gibi pek çok yiyeceğin yapımında değerlendirebilirsin.

Ciltteki sivilceler için nohut suyunu kullanmak istiyorsan, pamuk yardımıyla cildine uygulayabilirsin. Temiz bir pamuğu nohut suyuna batırıp sivilceli bölgelerin üzerine sür. Yaklaşık 15-20 dakika beklettikten sonra cildini ılık suyla durulayabilirsin. Bu işlemi haftada birkaç kez tekrarlayarak cildindeki değişimi gözlemleyebilirsin.

Umarım bu bilgiler işine yarar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pirzola Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pirzola Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Kabak Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dil Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Dil Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Patates Haşlama

Tavuklu Patates Haşlama

Karides Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Karides Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

But Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

But Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Haşlama Terbiyesi Nasıl Yapılır?