Boyun Haşlama Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Boyun Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Boyun Haşlama

Boyun Haşlama Nedir?

Boyun haşlama, diğer bir adıyla gerdan haşlama olarak da bilinir. Bu et yemeğinde kuzu, koyun veya dana boyun eti kullanılabilir ve hepsinin kendine özgü bir lezzeti vardır. Boyun haşlama yemeğinde kullanılacak boyun etinin yanı sıra havuç, patates ve kuru soğan, basınçlı tencerede haşlanarak pişirilir. Haşlanarak pişirilen yemeğe arzu edilirse terbiye yapılarak daha da lezzet katılabilir. Terbiye işlemi tamamen tercihe bağlıdır. Ayrıca boyun eti ile yahni, keşkek ve fırında hazırlanan farklı yemekler ve çorbalar da yapılabilir. İşte sizlere besleyici değeri yüksek ve oldukça lezzetli olan boyun haşlama tarifi.

Boyun Haşlama İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet parçalara ayrılmış koyun veya kuzu boynu
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 8-10 adet arpacık soğanı
  • 2-3 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Boyun Haşlama Nasıl Yapılır?

Boyun haşlama yemeği hazırlamaya, bir adet parçalara ayrılmış koyun veya kuzu boyun etini yıkadıktan sonra süzülmeye bırakarak başlayalım. Ardından, 2 adet havuç ve 1 adet patatesin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik olacak şekilde doğrayalım. Daha sonra yemek tenceremize 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağını ilave ederek tencereyi ocağa koyup ısıtalım. Isınan yağın içine yıkayıp süzülmeye bıraktığımız boyun etlerini ekleyerek etleri hafifçe arkalı önlü çevirerek kızartalım. Kızararak renk değiştiren etlerin üzerine 1 litre kadar sıcak su ilave ederek etleri kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan tencerenin üzerinde toplanan köpükleri bir kaşık yardımıyla toplayıp attıktan sonra tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte 1 saat kadar haşlayalım.

Verilen sürenin sonunda haşlanarak yumuşamış etlerin üzerine doğranmış havuç ve patatesler, 8-10 adet kabukları soyulmuş arpacık soğanlar, yeteri kadar tuz ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edelim. Tüm malzemeyi karıştırarak harmanladıktan sonra tekrar tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte havuçlar ve patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika daha kaynatalım. Pişen yemeği ocaktan alalım. Boyun haşlama yemeğimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, pirinç pilavı eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tezalp

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Boyun haşlama tarifini denedim ama etler tam olarak yumuşamadı, acaba hangi aşamada hata yapmış olabilirim? Tencerede kaynarken köpükleri toplama işlemini yapmadım, bu yemeğin lezzetini etkiler mi? Ayrıca terbiye yapılmazsa yemeğin tadında büyük fark olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tezalp, boyun haşlama yaparken etlerin tam olarak yumuşamaması birkaç nedenden kaynaklanabilir. Öncelikle, etin kalitesi ve tazeliği yumuşama sürecini etkileyebilir. Tencerede kaynarken köpükleri toplama işlemi ise yemeğin lezzetinden çok görünümünü etkiler; köpükler alınmazsa yemeğin suyu daha bulanık olabilir.

Terbiye yapmadan da boyun haşlama yapılabilir ve lezzetli olur, ancak terbiye yemeğe ekstra bir kremamsı doku ve zenginlik katar. Terbiyesiz yapıldığında daha sade bir tat elde edersiniz. Eğer yumuşaklık konusunda sorun yaşıyorsanız, düşük ısıda daha uzun süre pişirmeyi deneyebilirsiniz. Umarım bu bilgiler yardımcı olur!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Düdüklüde Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Nasıl Yapılır?

Haşlama Nasıl Yapılır?

Kırmızı Pancar Nasıl Haşlanır?

Kırmızı Pancar Nasıl Haşlanır?

Haşlanmış Yumurta Diyeti Listesi

Haşlanmış Yumurta Diyeti Listesi

Karides Nasıl Haşlanır?

Karides Nasıl Haşlanır?

Güncel

Haşlanmış Yumurta Kilo Aldırır mı?

Haşlanmış Yumurta Kilo Aldırır mı?

Güncel

But Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

But Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Karides Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Karides Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Kuzu Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mısır Nasıl Haşlanır?

Kuru Mısır Nasıl Haşlanır?

Patlıcan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Brokoli Nasıl Haşlanır?