Boyun Haşlama Boyun Haşlama Nedir? Boyun haşlama, diğer bir adıyla gerdan haşlama olarak da bilinir. Bu et yemeğinde kuzu, koyun veya dana boyun eti kullanılabilir ve hepsinin kendine özgü bir lezzeti vardır. Boyun haşlama yemeğinde kullanılacak boyun etinin yanı sıra havuç, patates ve kuru soğan, basınçlı tencerede haşlanarak pişirilir. Haşlanarak pişirilen yemeğe arzu edilirse terbiye yapılarak daha da lezzet katılabilir. Terbiye işlemi tamamen tercihe bağlıdır. Ayrıca boyun eti ile yahni, keşkek ve fırında hazırlanan farklı yemekler ve çorbalar da yapılabilir. İşte sizlere besleyici değeri yüksek ve oldukça lezzetli olan boyun haşlama tarifi. Boyun Haşlama İçin Gerekli Malzemeler
Boyun Haşlama Nasıl Yapılır? Boyun haşlama yemeği hazırlamaya, bir adet parçalara ayrılmış koyun veya kuzu boyun etini yıkadıktan sonra süzülmeye bırakarak başlayalım. Ardından, 2 adet havuç ve 1 adet patatesin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik olacak şekilde doğrayalım. Daha sonra yemek tenceremize 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağını ilave ederek tencereyi ocağa koyup ısıtalım. Isınan yağın içine yıkayıp süzülmeye bıraktığımız boyun etlerini ekleyerek etleri hafifçe arkalı önlü çevirerek kızartalım. Kızararak renk değiştiren etlerin üzerine 1 litre kadar sıcak su ilave ederek etleri kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan tencerenin üzerinde toplanan köpükleri bir kaşık yardımıyla toplayıp attıktan sonra tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte 1 saat kadar haşlayalım. Verilen sürenin sonunda haşlanarak yumuşamış etlerin üzerine doğranmış havuç ve patatesler, 8-10 adet kabukları soyulmuş arpacık soğanlar, yeteri kadar tuz ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edelim. Tüm malzemeyi karıştırarak harmanladıktan sonra tekrar tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte havuçlar ve patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika daha kaynatalım. Pişen yemeği ocaktan alalım. Boyun haşlama yemeğimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, pirinç pilavı eşliğinde servis yapalım. Afiyet olsun. |
Tezalp
20 Temmuz 2024 CumartesiBoyun haşlama tarifini denedim ama etler tam olarak yumuşamadı, acaba hangi aşamada hata yapmış olabilirim? Tencerede kaynarken köpükleri toplama işlemini yapmadım, bu yemeğin lezzetini etkiler mi? Ayrıca terbiye yapılmazsa yemeğin tadında büyük fark olur mu?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiTezalp, boyun haşlama yaparken etlerin tam olarak yumuşamaması birkaç nedenden kaynaklanabilir. Öncelikle, etin kalitesi ve tazeliği yumuşama sürecini etkileyebilir. Tencerede kaynarken köpükleri toplama işlemi ise yemeğin lezzetinden çok görünümünü etkiler; köpükler alınmazsa yemeğin suyu daha bulanık olabilir.
Terbiye yapmadan da boyun haşlama yapılabilir ve lezzetli olur, ancak terbiye yemeğe ekstra bir kremamsı doku ve zenginlik katar. Terbiyesiz yapıldığında daha sade bir tat elde edersiniz. Eğer yumuşaklık konusunda sorun yaşıyorsanız, düşük ısıda daha uzun süre pişirmeyi deneyebilirsiniz. Umarım bu bilgiler yardımcı olur!