Yumurta Nasıl Haşlanır? Yumurta, zengin bir protein kaynağı olup folik asit, demir, çinko ve fosfor gibi önemli mineralleri içerir. Ayrıca A, D, B1, B2, B6, B12, E ve K vitaminlerini de bünyesinde barındırır. Bir yumurta yaklaşık beş ila altı gram ham protein içerir ve protein bakımından zengin besinler arasında en ekonomik olanıdır. Hazır yiyeceklere kıyasla daha uzun süre tokluk sağlar. Uzmanlar, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların protein ihtiyaçlarının karşılanması için haşlanmış yumurta tüketilmesini tavsiye etmektedir. Yumurta Haşlamak İçin Gerekli Malzemeler
Rafadan Yumurta Nasıl Haşlanır? Cezveye yeterli miktarda su konulup ocağa yerleştirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta dikkatlice cezveye bırakılır. Su tekrar kaynamaya başladığında, zaman tutulur ve iki dakika sonra ocak kapatılır. Yumurta soğuk suya konularak soğutulur. Eğer mutfakta saat yoksa, kaynayan suya yumurtayı koyduktan sonra 1001'den başlayarak 1100'e kadar sayabilir ve ocak ateşini kapatabilirsiniz. Bu sürenin sonunda, beyazı az pişmiş ve sarısı sıvı halde olan rafadan yumurta hazırdır. Tercihlere göre, rafadan yumurtanın kıvamı 2-4 dakika arasında değişebilir. Yumurtaların oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayınız. Kayısı Yumurta Nasıl Haşlanır? Cezveye yeterli miktarda su konulup ocağa yerleştirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta dikkatlice cezveye bırakılır. Su tekrar kaynamaya başladığında, zaman tutulur ve altı dakika sonra ocak kapatılır. Yumurta soğuk su yardımıyla soğutulur. Kayısı yumurtanın kıvamı tercihinize göre 4-6 dakika arasında olabilir. Bu sürenin sonunda, beyazı tam pişmiş ve sarısı az pişmiş kayısı yumurta hazırdır. Yumurtaların oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayınız. Katı Yumurta Nasıl Haşlanır? Cezveye yeterli miktarda su konulup ocağa yerleştirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta dikkatlice cezveye bırakılır. Su tekrar kaynamaya başladığında, zaman tutulur ve on iki dakika sonra ocak kapatılır. Yumurta soğuk su yardımıyla soğutulur. Bu sürenin sonunda, beyazı ve sarısı tam pişmiş katı yumurta hazırdır. Katı yumurta haşlarken kıvamı ayarlama tercihi maalesef yoktur. Katı yumurta haşlama süresi en az on iki dakika olmalıdır. Yumurtaların oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayınız. Yumurta Haşlama Sırasında Çatlamaması İçin Püf Noktalar Yumurtaların oda sıcaklığında olması ve ocağın orta ateşinde haşlanması gereklidir. Buzdolabından çıkarılarak haşlanan yumurtalar genellikle çatlar. Bu sebeple, yumurta haşlarken çatlamaması için, yumurtalar haşlanmadan önce buzdolabından çıkarılmalı ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir. Acil durumlarda buzdolabından alınan yumurtaları haşlamak için; yumurtaların sivri olmayan yerinden delerseniz, yumurtalar çatlamaz. Yumurtaları delmek için çatal iğne, toplu iğne veya dikiş iğnesi kullanabilirsiniz. |
Baler
16 Nisan 2024 SalıYumurta, maksimum 15 dakika süresinde vede kolay soyulması için içine bir tutam tuz atarak başlanabilir.
Cevap yazAdmin
16 Nisan 2024 SalıTeşekkürler Baler, bu harika bir ipucu! Yumurta haşlarken tuz eklemek gerçekten de soyulmalarını kolaylaştırabilir. Ayrıca, tuz suyun kaynama noktasını da yükselterek yumurtaların daha dengeli pişmesini sağlar. Tavsiyenizi deneyeceğim!
Admin
16 Nisan 2024 SalıBaler, öneriniz için teşekkürler. Tuz eklemenin yumurtaların daha kolay soyulmasına yardımcı olduğunu duymuştum. Deneyeceğim!
Şenalp
16 Nisan 2024 Salı15 dakika çok fazla olur yumurtayı yakarsınız. Maksimum 12 dakika katı yumurta için yeterli. Ben 6 dakika haşlıyorum sarısı kayısı kıvamında oluyor.
Soru Sor / Yorum Yap