Yumurta Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Yumurta Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurta, zengin bir protein kaynağı olup folik asit, demir, çinko ve fosfor gibi önemli mineralleri içerir. Ayrıca A, D, B1, B2, B6, B12, E ve K vitaminlerini de bünyesinde barındırır. Bir yumurta yaklaşık beş ila altı gram ham protein içerir ve protein bakımından zengin besinler arasında en ekonomik olanıdır. Hazır yiyeceklere kıyasla daha uzun süre tokluk sağlar. Uzmanlar, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların protein ihtiyaçlarının karşılanması için haşlanmış yumurta tüketilmesini tavsiye etmektedir.

Yumurta Haşlamak İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 Adet Yumurta
  • Cezve
  • Su

Rafadan Yumurta Nasıl Haşlanır?

Cezveye yeterli miktarda su konulup ocağa yerleştirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta dikkatlice cezveye bırakılır. Su tekrar kaynamaya başladığında, zaman tutulur ve iki dakika sonra ocak kapatılır.

Yumurta soğuk suya konularak soğutulur. Eğer mutfakta saat yoksa, kaynayan suya yumurtayı koyduktan sonra 1001'den başlayarak 1100'e kadar sayabilir ve ocak ateşini kapatabilirsiniz.

Bu sürenin sonunda, beyazı az pişmiş ve sarısı sıvı halde olan rafadan yumurta hazırdır. Tercihlere göre, rafadan yumurtanın kıvamı 2-4 dakika arasında değişebilir. Yumurtaların oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayınız.

Kayısı Yumurta Nasıl Haşlanır?

Cezveye yeterli miktarda su konulup ocağa yerleştirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta dikkatlice cezveye bırakılır. Su tekrar kaynamaya başladığında, zaman tutulur ve altı dakika sonra ocak kapatılır.

Yumurta soğuk su yardımıyla soğutulur. Kayısı yumurtanın kıvamı tercihinize göre 4-6 dakika arasında olabilir. Bu sürenin sonunda, beyazı tam pişmiş ve sarısı az pişmiş kayısı yumurta hazırdır. Yumurtaların oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayınız.

Katı Yumurta Nasıl Haşlanır?

Cezveye yeterli miktarda su konulup ocağa yerleştirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta dikkatlice cezveye bırakılır. Su tekrar kaynamaya başladığında, zaman tutulur ve on iki dakika sonra ocak kapatılır. Yumurta soğuk su yardımıyla soğutulur.

Bu sürenin sonunda, beyazı ve sarısı tam pişmiş katı yumurta hazırdır. Katı yumurta haşlarken kıvamı ayarlama tercihi maalesef yoktur. Katı yumurta haşlama süresi en az on iki dakika olmalıdır. Yumurtaların oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayınız.

Yumurta Haşlama Sırasında Çatlamaması İçin Püf Noktalar

Yumurtaların oda sıcaklığında olması ve ocağın orta ateşinde haşlanması gereklidir. Buzdolabından çıkarılarak haşlanan yumurtalar genellikle çatlar. Bu sebeple, yumurta haşlarken çatlamaması için, yumurtalar haşlanmadan önce buzdolabından çıkarılmalı ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir. Acil durumlarda buzdolabından alınan yumurtaları haşlamak için; yumurtaların sivri olmayan yerinden delerseniz, yumurtalar çatlamaz. Yumurtaları delmek için çatal iğne, toplu iğne veya dikiş iğnesi kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baler

16 Nisan 2024 Salı

Yumurta, maksimum 15 dakika süresinde vede kolay soyulması için içine bir tutam tuz atarak başlanabilir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Teşekkürler Baler, bu harika bir ipucu! Yumurta haşlarken tuz eklemek gerçekten de soyulmalarını kolaylaştırabilir. Ayrıca, tuz suyun kaynama noktasını da yükselterek yumurtaların daha dengeli pişmesini sağlar. Tavsiyenizi deneyeceğim!

2. Cevap
cevap

Admin

Baler, öneriniz için teşekkürler. Tuz eklemenin yumurtaların daha kolay soyulmasına yardımcı olduğunu duymuştum. Deneyeceğim!

3. Cevap
cevap

Şenalp

15 dakika çok fazla olur yumurtayı yakarsınız. Maksimum 12 dakika katı yumurta için yeterli. Ben 6 dakika haşlıyorum sarısı kayısı kıvamında oluyor.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşlanmış Yumurta Diyeti Listesi

Haşlanmış Yumurta Diyeti Listesi

Kuru Mısır Nasıl Haşlanır?

Kuru Mısır Nasıl Haşlanır?

Haşlanmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Gerdan Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Tavuk Kaç Kalori?

Haşlanmış Tavuk Kaç Kalori?

Tavuk Baget Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Dil Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Dil Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Brokoli Nasıl Haşlanır?

Karnabahar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Patates Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

Haşlanmış Mısır Besin Değeri

1 Haşlanmış Patates Kaç Kalori?

1 Haşlanmış Patates Kaç Kalori?

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Süt Mısır Nasıl Haşlanır?

Haşlama İçli Köfte Tarifi

Haşlama İçli Köfte Tarifi

Haşlama Nasıl Yapılır?

Haşlama Nasıl Yapılır?

Düdüklüde Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Buğday Nasıl Haşlanır Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Patates Haşlama

Tavuklu Patates Haşlama

Tavuk Pirzola Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Pirzola Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Makarna Nasıl Haşlanır?

Makarna Nasıl Haşlanır?

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Terbiyeli Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Et Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Et Tarifi ve Malzemeleri