Patates, hemen hemen her mutfağın baş tacı olan bir sebzedir. Özellikle kızartma olarak her çeşidi sevilerek tüketilmektedir. Patatesin en sağlıklı şekli ise haşlanmış halidir. Haşlanmış patatesten çeşitli garnitürler elde edebiliriz. Örneğin patates püresi, baharatlı patates topları veya haşlanmış patates salatası gibi. İçlerinde en sık yapılanın ve en çok sevileni haşlanmış patates salatası olduğunu düşünüyorum. Hem yemeklerin yanına hem de beş çaylarında pasta böreğin yanında enfes bir garnitür olarak ikram edilebilir. Ayrıca içerisine eklenen sebzeler sayesinde bol vitaminli ve besleyici bir hal alır. Ayrıca bir kase mercimek çorbasının yanına yakışan en lezzetli salatalardan biridir. Daha önce hiç denemediyseniz ve denemek isterseniz sizlerle paylaşmış olduğum tarife bir göz atabilirsiniz. Haşlanmış Patates Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Haşlanmış Patates Salatası Nasıl Yapılır? Haşlanmış patates salatası hazırlamak için ilk olarak patatesleri haşlayarak başlıyoruz. Ayrı bir yerde süslemede kullanacağımız yumurtaları haşlıyoruz. Patatesler haşlanıncaya kadar tüm sebzeleri sirkeli suda bekletip iyice yıkıyoruz. Daha sonra sebzeleri suyunu süzmesi için bir kenara alıp haşlanmış olan patateslerin suyunu süzüp kabuklarını soyup dilediğimiz büyüklükte küp küp doğruyoruz. Derin bir kabın içerisine aldığımız patateslerin içerisine kabuklarını soyduğumuz kuru soğanı ince ince kıyıyoruz. Ardından yıkayıp hazırladığımız dereotu, maydanoz, tere, taze nane, taze soğan ve mor lahanayı ince ince doğrayıp ekliyoruz. Daha sonra ayrı bir kasenin içerisine zeytinyağı, limon suyu, pul biber, karabiber, sumak ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu sosu patatesler ve sebzelerin üzerine döküp karıştırıyoruz. Ardından hazırladığımız haşlanmış patates salatasını şık bir servis tabağına alıp üzerine çekirdeklerini çıkartıp dilimlediğimiz zeytin ve halka şeklinde dilimlediğimiz haşlanmış yumurta ile süslüyoruz. Dilediğimiz gibi ister börek poğaça gibi hamur işlerinin yanında dilersek de bir kase sıcak çorba yanında servis yapabiliriz. Afiyet olsun. |
Şükriye
26 Temmuz 2024 CumaPatatesi haşlarken kabuklarıyla mı yoksa soyup mu haşlamalıyım? Aynı zamanda mor lahana eklemeyi denemedim, tadı nasıl etkiliyor?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaPatatesi haşlarken kabuklarıyla haşlamak, besin değerlerini korumak açısından daha faydalıdır Şükriye Hanım. Kabuklarıyla haşladığınızda patatesin içindeki vitaminler ve mineraller suya daha az geçer. Ancak, kabuklarını soyup haşlamak da daha hızlı pişmesini sağlar ve bazı durumlarda daha pratik olabilir. Bu tamamen sizin tercihinize bağlı.
Mor lahana eklemeyi denemediyseniz, kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Mor lahana, yemeğinize hafif tatlı ve biraz da acımsı bir lezzet katar. Ayrıca, mor lahananın parlak rengi de yemeğinize görsel bir zenginlik katar. Yani hem lezzet açısından hem de görsellik açısından güzel bir katkı sağlar. Umarım denediğinizde memnun kalırsınız!