Yeşil mercimek mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin olduğu için özellikle üretim zamanında alınarak uzun süre muhafaza edilen bir kuru baklagil olmaktadır. İlk olarak yeşil mercimeği haşlamadan önce kesinlikle en az iki veya üç defa yıkamalısınız.
Sebebi de üretim aşamasında kullanılan kimyasalların etkisini öldürmek. Bunun dışında biçerdöver ile toplandığı için birçok aktif bakteri barındıracağından yıkanarak haşlanması gereklidir. Sonra yıkadığınız mercimekleri bir tencereye koyun ve koyduğunuz mercimeğin üzerini iki parmak geçecek kadar suyu ekleyin. Ocakta yüksek ateşte kaynayana dek bekletin ve yeşil mercimek yarı diri olunca ocaktan alın ve bu suyu süzün. Aksi halde ilk kaynama suyu kullanıldığında içinde bulundurduklarından dolayı, yenildiğinde aşırı gaz oluşmasına sebep olur. Yarı haşlanan yeşil mercimeği yapacağınız yemek türüne göre kullanabilirsiniz. Yeşil mercimek, çorbalarda, yeşil mercimekli bulgur pilavında, salatalarda yarı haşlanmış şekilde kullanılmaktadır.
Afiyet Olsun.