Tavuk haşlama kaç kalori, tavuk eti hem diyet menülerinde hem de temel besin kaynaklarında önemli bir yer tutmaktadır. Besleyici özelliği nedeniyle gelişmekte olan çocukların, yetişkinlerin mutlaka tüketmesi tavsiye edilir. Tavuk eti çeşitli şekillerde pişirilerek tüketilebilir. Izgara yapılarak, kızartma yapılarak ya da haşlama tavuk yoluyla tüketim tercih edilebilir.
Bunların içinde kalori açısından en düşük olanı elbette haşlama tavuktur. Diğer besin maddelerinde olduğu gibi, tavuk etinin kalorisini belirleyen içindeki yağ oranıdır.
Tavuğun değişik bölümlerinde farklı yağ oranları bulunmaktadır. En fazla yağ içeren bölümleri derisi ve kanatlarıdır. Bunun dışında tavuk budu yağ oranı bakımından zengin kabul edilir. Tavuk göğsü ise yağ oranı düşük olan kısmıdır. Ancak buna etki eden en önemli unsur tavuğun pişirme yöntemidir.
Tavuk haşlama şeklinde pişirildiğinde içeriğindeki yağ oranı azalır. Çünkü tavuk eti haşlanırken içeriğinde bulunan yağlar suyun içine geçer. Bunu haşlama sırasında görülen köpüklerden kolayca anlarsınız. Haşlanan tavuk etindeki yağ oranına göre, haşlama suyunda oluşan köpüklerde fazla olur. Bilindiği gibi vücuda enerjiyi veren besindeki yağ oranıdır. Yani kalori yağ oranından alınır. Bu nedenle daha az kalori almak için, tavuğun haşlama yöntemiyle pişirilmesi tavsiye edilir.
Tavuk haşlama kaç kalori içerir?
Et türlerinde olduğu gibi tavuk etinde de doymamış yağ asitleri bulunmaktadır.
Protein ve karbonhidratlarla kıyaslandığında, yağlardan daha fazla enerji elde edilir. Tüketilen 1 gram yağ, vücuda yaklaşık 9 kalori verir. Tüketilen yağ oranının azaltılması demek, vücuda alınacak enerjinin azaltılması demektir. Tavuk eti bölümleri farklı oranlarda yağ içerdiğinden, kalori değerleri de farklı olur. Bu haşlama yöntemiyle pişirilse bile böyledir.
- 100 gram haşlanmış derisiz tavuk göğsü 140 kalori içerir
- 100 gram haşlanmış derili tavuk göğsü 150 kalori içerir
- 100 gram haşlanmış tavuk budu 150 kalori içerir
Tavuğun kalorisine etki eden en önemli unsur, derisiyle tüketilmesidir. Çünkü tavuk derisindeki doymuş yağlar etine göre 2 kat daha fazladır. Tavuk derisinde bulunan yağ oranı yüksek olduğundan, kalorilerin %80 kadarını içerir. Bunu dikkate alarak, özellikle diyet yapanlar, kilo kontrolü sağlamak isteyenler tavuğu haşlama yöntemiyle tüketseler bile, derisini tüketmemelidir.