Gerdan Haşlama
Gerdan Haşlama, Gerdan vücudun çeneyle göğüs arasında kalan boynun ön bölüme denir. Büyükbaş hayvanlarda omuzdaki kas kütleleriyle boynun devamı olan kas kütleleri arasında küreğin ön üst kenarında yer alan iki yanlı parça, etin en lezzetli olduğu bölgedir. Özellikle kuzu gerdanı çok yumuşak ve lezzetli olur. Kırmızı et olmasına rağmen oldukça hafif bir yemek çeşididir.
Haşlama olmasından dolayı da oldukça hafif ve sağlıklı bir yemek çeşididir.
Gerdan Haşlama Yapmak İçin Malzemeleri- 4 dilim kuzu gerdan eti
- 4 adet orta boy patates
- 4 tane havuç
- 4 diş sarımsak
- 1 adet soğan veya 4-5 adet arpacık soğan
- 2,5 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- Tuz ve karabiber
Arzuya göre taze kekik, biberiye veya maydanoz da ekleyebilirsiniz.
Gerdan Haşlama Nasıl Yapılır?
Öncelikle bütün sebzelerin kabuklarını soyalım, pişirmeye hazırlayalım. Düdüklü tenceresine önce biraz sıvıyağ koyup etimizi hafif mühürleyelim, her iki tarafını da çevirerek sonra üzerlerine elma dilimi şeklinde patatesleri kesip ilave edelim. Onun üzerine soğanı bütün olarak havuçları da patateslere yakın olması için parmak şeklinde, sarımsakları da diş diş ilave edelim üzerine suyunu da döküp tencerenin kapağını kapatalım. Düdüklü tencere öttükten sonra 30-35 dakika kısık ateşte pişirelim. Düdüklümüzün kapağını açıp etlerin üzerine tuz ve karabiber serpelim. Limon suyunu da ilave edelim.
Sonra etler tuzunu, karabiberini ve limonun suyunu içine alması için düdüklünün kapağını kapatmadan 5 dakika daha ocakta pişirip alalım. Bu gerdan haşlama sıcak olarak yenirse daha lezzetli olur. Sıcak servis yapın. Servis yaparken tabaklara 1 adet gerdan, 2-3 dilim patates ve 2-3 dilim havuç eğer yaparken soğan yerine arpacık koydunuz ise 2 adet de arpacık soğan koyun. Tabaktaki eti servise sunmadan önce üzerini süslemek için ister taze kekik ister maydanoz ve ister biberiye kullanarak süslerseniz görüntüyü daha çok göze hitap etmiş olursunuz. Lezzetiyle de damağa ve mideye hitap etmiş olursunuz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 00:11:25
Gerdan Haşlama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|