{ "title": "Yumurta Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/yumurta-nasil-haslanir-323.jpg", "date": "21.01.2024 22:07:58", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Yumurta Nasıl Haşlanır; Zengin bir protein kaynağı olan yumurtanın içinde folik asit, demir, çinko ve fosfor bulunur. Yumurta vücudumuzun temel ihtiyacı olan aminoasitleri de içerisinde barındırır. Ayrıca A, D, B1, B2, B6, B12, E ve K vitaminlerini içerir. Bir tane yumurtanın içerisinde beş altı gram ham protein bulunmaktadır. Protein bakımından zengin olan besinler arasında en ucuz fiyatlı olanıdır. Hazır yiyeceklere nazaran çok daha uzun süre tokluk sağlar. Uzmanlar özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların protein ihtiyaçlarının karşılanmasında haşlanmış yumurtanın tüketilmesini tavsiye etmektedir.

Yumurta haşlamak için gerekli malzemeler
Rafadan yumurta nasıl haşlanır?

Ocak üzerindeki cezve ye gerekli miktarda su konulacak. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta cezvenin içerisine yavaşçacık bırakılacak. Cezvedeki su tekrar kaynayınca, Saate bakılacak ve bir yere not edilecek. 2 Dakika sonra, ocak söndürülecek.

Cezvedeki yumurta soğuk suyun içine koyularak soğutulacak. Şayet mutfakta saatiniz yoksa kaynayan su içerisine yumurtayı koyduktan sonra, 1001'den başlayın 1100'e kadar sayın ve ocağın ateşini kapatın.

Her iki süre sonunda, beyazı az pişmiş ve sarısı sıvı halde rafadan yumurtanız hazır. Tercihler farklı olduğundan dolayı, rafadan yumurta kıvamı da farklı olacaktır. Bu sebepten dolayı rafadan yumurta haşlama süresi olarak, 2-4 dakika arasında seçim yapmanız gerekiyor. Bu seçimi yaparken yumurtalarınızın oda sıcaklığına gelmiş olmasını unutmayınız.

Kayısı yumurta nasıl haşlanır?

Ocak üzerindeki cezve ye yeterli miktar su konulacak. Su ısınıp kaynamaya başladıktan sonra, yumurta cezvenin içerisine yavaşçacık bırakılacak. Cezvedeki su tekrardan kaynamaya başlayınca, Saate bakılacak ve bir yere not edilecek. 6 dakika sonra, ocağın ateşi kapatılacak.

Cezvedeki yumurta soğuk su yardımıyla soğutulacak. Kayısı yumurta kıvamı ise tercihinize göre 4-6 dakika arasında seçim yapmanız gerekiyor. İki süre sonunda, beyazı tam pişmiş sarısı az pişmiş kayısı yumurtanız hazır. Yumurtalarınızın oda sıcaklığında iken haşlamanız gerektiğini unutmayınız.

Katı yumurta nasıl haşlanır?

Ocak üzerindeki cezve ye yeterli oranda su konulacak. Su kaynamaya başladıktan sonra, yumurta cezvenin içerisine yavaşçacık bırakılacak. Cezvedeki su tekrardan kaynamaya başladıktan sonra, Saate bakılacak ve bir yere not edilecek. 12 dakika geçtikten sonra ocağın ateşi kapatılacak. Cezvedeki yumurta soğuk su yardımıyla soğutulacak.

Süre sonunda, beyazı ve sarısı tam pişmiş katı hale gelmiş yumurtanız hazır. Katı yumurta haşlarken kıvamını ayarlama tercihi maalesef yok. Katı yumurta haşlamada en az süre, 12 dakika oluyor. Yumurtalarınızın oda sıcaklığında iken haşlamanız gerektiğini unutmayınız.

Yumurta haşlama sırasında çatlamaması için püf noktalar

Yumurtaların sıcaklığı oda sıcaklığında olmalı ve ocağın orta ateşi ayarında haşlanmalıdır. Buzdolabı içerisinden alınarak haşlanan yumurtalar çoğunlukla çatlar. Bu sebepten dolayı yumurta haşlarken çatlamaması için, yumurtalar haşlanmadan önce buzdolabından çıkarılmalı ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir. Acil durumlarda buzdolabından alınan yumurtaları haşlamak için; yumurtaların sivri olmayan yerinden delerseniz yumurtalar çatlamaz. Yumurtaları delmek için çatal iğne, toplu iğne ve dikiş iğnesi kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
" } ] }