{ "title": "Yumurta Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/yumurta-haslama.gif", "date": "22.01.2024 00:39:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yumurta haşlama, yumurta herkesin vazgeçemediği protein kaynaklarından en önemlisidir. Hem ucuz maliyeti hem de lezzeti yumurtayı eşsiz bir besin maddesi haline getirmiştir. Sabah kahvaltılarının en önemli ayrıntısı olarak masanın baş köşesinde yerini alır. Özellikle gelişme çağında olan çocuklarımıza, gebe kadınlara, emzirenlere her gün tavsiye edilen yumurta çok değerli bir besin maddesidir. Bunun hiçbir katkı maddesi içermemesi de çok önemlidir. Bazıları yumurta haşlamayı katı pişmiş olarak severken, bazıları kayısı dediğimiz kıvamda, bazıları ise rafadan dediğimiz şekilde yemeyi sever. Bunu haşlama sırasında ayarlamamız gerekir. Şimdi yumurtanın haşlama türlerine birlikte göz atalım.

Yumurta haşlama malzemeleri
Rafadan yumurta haşlama nasıl yapılır?

Cezvenin içine yeteri kadar su konularak ocağın üzerinde kaymaya bırakın. Cezvedeki su kaynadıktan sonra yumurtayı kaşıkla içine yavaşça bırakın. Burada dikkat etmeniz gereken konu yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır. Çünkü kaynayan suyun içine koyduğunuz yumurta buzdolabından çıktığı gibi konursa çatlayabilir. Yumurtayı kaynayan suyun içine koyduğunuzda, tam 2 dakika bekleyin. Daha sonra ocağın altını hemen kapatın. Cezvenin içindeki yumurtayı soğuk suya tutarak soğumasını sağlayın. Bazılarının rafadan yumurta kıvamı daha farklı olabilir. Ancak 2-4 dakika arasındaki sürede yumurta rafadan kıvamı yakalayacaktır. Yumurtanın beyazı ve sarısı az pişmiş kıvamda haşlanmış olur.

Kayısı yumurta haşlama nasıl yapılır?

Yine cezvenin içine yeteri kadar su koyarak kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra yumurtayı bir kaşıkla yine suyun içine yavaşça bırakın. Su yeniden kaynayınca, tam 6 dakika sonra ocağın altını kapatın. Daha sonra soğuk suya tutarak, yumurtanın pişmesini durdurun. Kayısı kıvamında yumurtada 4-6 dakika arasında elde edilebilir. Bu şekilde yumurtanın beyazı tam pişmiş olur, sarısı ise az pişmiş olur. Yine yumurtanın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

Katı yumurta haşlama nasıl yapılır?

Cezvemizin içine yine yeteri kadar suyu koyalım ve ocağa koyarak kaynatalım. Su kaynadıktan sonra oda sıcaklığındaki yumurtayı bir kaşıkla suyun içine yavaşça bırakalım. Su yeniden kaynadıktan sonra, tam 10 dakika sonra katı haşlanmış yumurtanız hazır. Ocağı söndürerek, yumurtayı soğuk suya tutarak soğutun.

Yumurta haşlama sırasında çatlamaması için ne yapılmalı?

Yumurtaları haşlarken oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Ocağın altı orta kararda açık olmalıdır. Eğer buzdolabından direkt olarak haşlama yapmaya kalkarsanız, yumurtalar büyük olasılıkla çatlar. Çok zorunlu kalırsanız, buzdolabından aldığınız yumurtanın düz olan taraflarını bir dikiş iğnesiyle delerek suyun içinde haşlayabilirsiniz. Yumurtanın bir sivri tarafı vardır. Bir de altta düze yakın tarafı vardır. Delmeyi alttan yapacaksınız.
" } ] }