{ "title": "Terbiyeli Et Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/terbiyeli-et-haslama.gif", "date": "20.01.2024 13:13:03", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Terbiyeli Et Haşlama, beslenmemizde önemli bir yere sahip olan temel gıdamız olan et, mutfaklarımızda çok yönlü tatlar oluşmasını sağlar. Doğrudan yemeği de yapılır, çeşitli yemeklere katılarak da kullanılır. Etin ızgara, haşlama veya tavası yapılarak tüketilecek olan etleri işleme sokmadan önce, aroma ve lezzet katmak, yumuşaklığını sağlamak için bazı işlemler uygularız. Bu yaptığımız işlemlere eti marine veya terbiye etmek denir. Etin terbiye edilmesi sağlık açısından oldukça yararlı olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. Etin terbiyesinde birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerde belirleyici olan, etin terbiyesinde kullanılacak malzemeler, bu malzemelerin ölçüsü ve etin terbiye için dinlendirilme süresidir.

Terbiyeli Et Haşlama Malzemeleri
Terbiyeli Et Haşlama Nasıl Yapılır?

İlk önce parçalanmış ya da kemikli et güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra süzülmesi için bir kaba koyulur. Ardından havuç, soğan ve patates soyulur. Soyulan patates dörde bölünür, havuç ise verev şeklinde doğranır. Maydanozlar çok ince olmayacak şekilde kıyılır. Düdüklü tencereye (Düdüklü tencere yoksa normal bir tencerede olabilir) eti, zeytinyağı ve su koyularak tencerenin kapağı kapatılır, ocağa koyulur. 20-25 dakika kadar et haşlanmaya bırakılır. Et haşlanırken terbiye sosu hazırlanır.

Geniş bir kâse içine yumurta sarısı, yarım limon suyu ve un koyularak, güzelce karıştırılır. Etin haşlama süresinin son 5 dakikasında düdüklünün kapağı açılır ve terbiye için etin suyundan iki kepçe alınarak terbiye sosuna eklenir. Daha sonra etin yanına doğranmış olan patates ve havuç, bütün olarak da soğan düdüklüye ilave edilerek 5 dakika etle beraber pişirilir. Daha sonra düdüklünün kapağı açılarak terbiye için hazırlanan sos eklenir. Ardından tuz, karabiber ve doğranmış maydanoz eklenerek, düdüklü açık olarak bir taşım kaynatılır ve ocaktan alınır. Terbiyeli et haşlama servise hazırdır.

Afiyet Olsun.

Terbiyeli Et Haşlamada Püf Nokta

Düdüklü tencerede et haşlama süresi 20-25 dakika arasındadır. Kemikli bir eti 20 dakika pişirirseniz et pişer ama kemiğin üzerinden ayrılmaz. Etin kemikten ayrılmasını isterseniz eti, 25 dakika süre ile pişirmeniz gerekir. Düdüklü tencerede sebzeli et haşlarken dikkat edilmesi gereken nokta, sebzelerin dağılmamasını sağlamaktır. Soğan, patates ve havucun farklı pişirme süreleri vardır. Bu sebeple üç sebzeyi aynı sürede haşlamak için, sebzelerin boylarını doğru ayarlamak gerekir. Patatesi soyduktan sonra dörde, havucu ise bir parmak kalınlığında verev şeklinde doğrayın. Soğanı orta boy seçin, soyun ve bütün bırakın. Dilerseniz eti ve sebzeleri farklı tencerelerde haşlayıp, daha sonra haşladığınız sebzeleri etin üzerine ilave edebilirsiniz. Fakat etin ve sebzelerin suyunun birlikte karışması yemeğe daha fazla lezzet katacağından birlikte haşlanması önerilir.
" } ] }