{ "title": "Patates Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/patates-haslama.gif", "date": "19.01.2024 17:45:41", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Patates Haşlama, patates mutfaklarımızda sürekli bulunan yararlı sebzelerdendir. Çeşitli yemeklerinin yapılması ile çoğu yemeklerin yapımında da katkı malzemesi olarak kullanılır. Ayrıca birçok yemeğin yanında garnitür olarak da servis edilebilir. Patates, mutfaklarımızda haşlanmış şeklini elde etmek için pek çok yöntemle pişirilebilir. Suyla patatesin haşlanması, su olmadan patatesin pişirilmesi veya fırınlanması şeklinde hazırlanabilir.

Tarifini vereceğimiz yöntem patatesin ilk pişirilme şeklidir. Diğer yöntemler de su olmadan patatesin doğrudan fırında veya köz içine gömülerek pişirilmesidir. Fırınlanarak pişen patatesler oldukça lezzetli olur ve piyasada kumpir adıyla bir endüstri sektörü oluşturmuştur. Bir başka yöntem de patatesler tencere içinde düşük ısı ile susuz pişirilebilir veya pişirme sepeti kullanılıp patatesler buharda haşlanabilir.

Patates Haşlama Malzemeleri
Patates Haşlama Nasıl Yapılır?

Aynı büyüklükte patatesler seçilip güzelce yıkanır. Yıkama sırasında mutfak fırçası kullanarak patates yüzeyini fırçalamak, temizlik açısından önemlidir. Haşlanacak patatesler aynı büyüklükte olursa, haşlama işlemi daha kolay ve pişme süreleri eşit olacaktır. Aynı büyüklükte patatesiniz yoksa haşlanacak sayıda patatesler yıkandıktan sonra en irilerini bıçakla bölerek, diğerlerinin boyutuna getirmek de mümkündür. Bir de patatesin piştikten sonra kolay soyulmasını sağlamak için, patates yüzeyini enine ya da boyuna bıçak ile çizerek patatesin kolayca soyulmasını sağlayabiliriz.

Haşlanacak patatesler, uygun bir tencere içine koyulup üzerini biraz geçecek kadar soğuk su ilave edilir. Ocak normal ısıya ayarlanır. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca, tencerenin kapağını kapatın. Ocağın sıcaklığını, en düşük ısı durumuna getirip süre tutulur. 30 dakika geçtikten sonra patatesler soyulmaya hazır demektir. Orta boy taze patatesler bu yöntemle 20 dakikada haşlanır. Haşlama suyu içine tuz eklemek, tamamen sizin zevkinize kalmıştır.
" } ] }