{ "title": "Nohut Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/nohut-nasil-haslanir-5535.jpg", "date": "19.01.2024 17:20:29", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Nohut nasıl haşlanır, Yaklaşık on bin yıllık geçmişe sahip olan nohut, çok önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır. Yılda yalnızca bir kere ürün verir ve 60 santimetreye kadar boyu ulaşmaktadır. Ülkemizdeki kırsal bölgelerde nohut yetiştirilmektedir. Nohut yetiştirilen yerlerde bol suya ihtiyaç vardır. Daha çoğunlukla kurutulmuş olarak kullanımı tercih edilmektedir. Nohutta A, C, K, E, B6 vitaminleri bulunmaktadır. A vitamini eksikliği bulunanlar nohut tüketmeye özen göstermelidirler. Bu vitaminlerin dışında, mineraller, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve bakırda içermektedir.

Nohut nasıl haşlanır? Nohut yemeği yapılması en çok görülen tüketimler arasındadır. Bunun dışında salatalara, pilavlara ya da farkı yemeklere, çorbalara katık olarak da kullanılır.

Nohut haşlanması: Nohutların haşlanması için, 4 kişilik bir aile için ele alırsak 2 su bardağı kadar nohut kullanmak yeterlidir. 2 su bardağı nohut, temiz bir kaba alınarak önce yıkanır. Süzüldükten sonra kabın içerisine, nohutların üzerine geçinceye kadar su konur. Kap içerisinde nohutlar bir gece beklemelidirler. Bu işlem nohutların yumuşamasını ıslanmasını sağlamak için yapılır. Tüm gece su dolu kabın içerisinde bekleyen nohut, süzülerek yıkanmalıdır. Yıkanmazsa kötü bir koku içerebilir. Nohut düdüklü tencerede de haşlanabilir, normal tencerede de haşlanabilir. Normal tencerede haşlanma süresi, düdüklü tencerede haşlanma süresine oranla biraz daha uzun sürer. Tencerede haşlanacaksa, ocak üzerine tencere konur, maksimum seviyede suyu kaynayıncaya kadar pişirilir. Su kaynayınca kapağı kapatılır ve en kısık derecede, elli dakika ya da bir saat kadar pişirmeye devam etmelisiniz. Pişirme işlemi bitince, nohutlar tekrar süzülür ve soğuk suyun altında tekrar yıkanır. Haşlama işlemi tamamlanmıştır. İstenilen türde yemeği yapılmaya hazır hale gelir. Nohut etli, kıymalı, tavuklu ya da sade bir şekilde yemeği yapılabilen, doyurucu bir besin kaynağıdır.

Nohut düdüklü tencerede de haşlanabilir. Eğer gün içerisinde nohut yapmaya karar verdiyseniz, gece beklemenize gerek kalmadan, nohutları bir kaba sıcak suyun içerisine koyup, 1 saat bekletebilirsiniz. Devamında düdüklü tencereye nohutları süzdükten ve yıkadıktan sonra alıp, suyu nohutların üzerine çıkıncaya kadar doldurup, 30 dakikada orta dereceli ateşte haşlayabilirsiniz.
" } ] }