{ "title": "Nohut Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/nohut-haslama.gif", "date": "22.01.2024 01:29:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Nohut haşlama, nohut yemeklerde ana malzeme olarak kullanıldığı gibi, yemeklerin içinde katkı maddesi olarak da değerlendirilebilir. Yemek olarak yapıldığında, yöresel olarak etli ve etsiz çeşitleri bulunur. Nohutlun kullanıldığı yemekler ekmek, börek, işkembe, çorba, bulgur pilavı, salata, bamya, humus, yahni, falafel, ezme gibi türler yer alır. Nohudun yemeklerde kullanılması için, mutlak ön işlemden geçirilmesi ve haşlanması gerekir.

Eğer nohut haşlama belirli ölçülerde ve kurallara uygun olarak yapılırsa hem daha iyi pişmiş olur hem de daha lezzetli bir yemek elde edilebilir. İsteyenler nohudu bu şekilde haşlayarak, daha sonra kullanmak üzere buzdolabında dondurucu bölümünde saklayabilir. Bu şekilde pilavlara ve diğer yemeklere katkı olarak kullanılabilir, direkt olarak yemeği hazırlanabilir. Böylece zamandan tasarruf edilmiş olur. Nohut haşlama için iri boy olan nohudu tercih etmenizi tavsiye ederiz. Şimdi birlikte nohutları haşlamaya başlayalım.

Nohut haşlama için gerekli malzemeler
Nohut haşlama nasıl yapılır?

Nohutları haşlamadan önce onları kabarmaları için ıslatmamız gerekiyor. Bunun için uygun bir tencereye ya da kabın içine nohutları koyalım. Bunun içine nohutları 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edelim. Mümkünse bunun bir gece önceden yapılması gerekir. Çünkü en az 7-8 saat kadar nohutların suda beklemesi gerekiyor.

Nohutları geceden ıslattınız. Şimdi nohutların suyunu süzün ve iyice yıkayın. Nohutların hacmi irileşmiş olacaktır. Bunları haşlama yapacağınız bir tencerenin içine koyun. Nohutların üzerini 3 parmak kadar geçecek su ilave edin. Bunu ocağın üzerinde yüksek ısıda kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra, tencerenin kapağını örterek, ocağın altını iyice kısın. Bu şekilde nohutların 1 saat kadar kaynatılması gerekir. Daha sonra nohutları süzün ve dilediğiniz yemeğin yapımında kullanın. Dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak, dondurucuda bekletebilirsiniz. Nohut haşlama için, dilerseniz geceden ıslattığınız nohutları düdüklü tencerenin içinde pişirebilirsiniz. Bu şekilde daha kısa sürede nohutları pişirebilirsiniz. En az yarı yarıya süreden tasarruf etmiş olursunuz.

Afiyet olsun.
" } ] }