{ "title": "Mantı Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/manti-haslama.gif", "date": "20.01.2024 01:03:52", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Mantı Haşlama, bilindiği gibi Türk toplumu olarak mantıya ayrı bir ilgimiz ve düşkünlüğümüz vardır. Yöresel olarak hazırlanan mantının farklı yörelere göre hazırlanma ve pişirilme şekilleri vardır. Ancak mantı denilince ilk akla gelen kıyma ile minik bohçalar şeklinde hazırlanan mantının genellikle herkesin damak tadına hitap ettiği de bir gerçektir. Mantının hazırlanışı kadar haşlama şeklide çok önemlidir. Bazı yörelerde mantı tıpkı makarna pişirilir gibi haşlanarak pişirilir. Bazı yörelerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantı haşlamak için mantının miktarı oldukça önemlidir ve miktara kadar su ölçüsü kullanmak gereklidir. Örneğin 200 gr mantı için 400 gr kaynar su denk gelecektir. Bu işlemle pişirilen mantı çok daha lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Nedeni ise bu yöntem sayesinde haşlama suyunun dökülerek vitamini ve lezzeti boşa gitmiş olmuyor.

Mantı Haşlama İçin Gerekli Malzemeleri
Mantı Haşlama Üzeri için
Mantı Haşlama Nasıl Yapılır?

Mantı haşlamak için ilk olarak uygun bir tencereye tereyağı ve zeytinyağı ilave ederek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayalım. Ardından eriyerek ısınan yağın üzerine domates salçası, biber salçası ilave ederek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçaların üzerine kaynar suyu ilave ettikten sonra yeteri kadar tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayalım.

Daha sonra kaynamakta olan salçalı suyun içine 400 gr mantımızı ilave ederek 1-2 kez çevirerek karıştırdıktan sonra 10-12 dakika kadar mantıyı haşlanmaya bırakalım. Verilen sürenin sonunda mantı tenceresini ocaktan alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis tabaklarına alarak üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirdikten sonra mantımızın lezzetini artırmak için üzerine isteğe göre sumak, karabiber, kırmızı pul biber ve kuru nane serpiştirerek servis yapalım.

Mantı Haşlamada diğer bir yöntem ise mantıyı bol kaynatılmış suyun içine atarak 10-12 dakika kadar haşladıktan sonra tıpkı makarnada olduğu gibi haşlama suyunu süzdürerek üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağın içinde kavrulmuş salça gezdirilerek servis yapılır. Verdiğimiz iki pişirme şekli ile mantı haşlanabilir. Ancak tercih sizlere kalmış her iki şekilde de mantınız oldukça lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }