{ "title": "Makarna Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/makarna-haslama.gif", "date": "21.01.2024 12:21:57", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Makarna haşlama, makarna yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Her insanın damak tadı farklıdır. Makarna yapmaya karar verirken ilk önce hangi makarna türü servis edilecekse, o makarna seçilmelidir. Makarna seçildikten sonra sade mi, salça soslu mu, domates soslu mu ya da peynirli mi yapılacağına karar verilmeli. Karar verildikten sonra makarna haşlama başlayabilir. Bütün hazırlıklar tamamlanmalı. Makarna, tencere, su, yağ, salça ve baharatlar hazır hale getirilmeli. Hazır olunca malzemeler, makarna haşlanmaya başlanmalı.

Makarna seçme ve makarnanın nasıl yapılacağı kararı verildikten sonra, bir tencere içerisine bir miktar su konulmalı. Suyun ocakta kaynaması için hazırlanan ocağın üzerinde kaynamaya bırakılmalı. Su kaynayana kadar yapılacak olan makarna hazırlanmalı. Makarnayı hazırlarken isteyen suda yıkayıp süzgeçten geçirmeli daha sonra ocakta kaynayan suya bırakmalı. Yıkamak istemeyen de suyun kaynamasını bekledikten sonra makarnayı kaynayan su ile buluşturmalı. Makarna suya konmadan 4-5 damla sıvı yağ ile hafif tuz atılmalı. Yağ ve tuzun konma sebebi ise tencerede haşlanan makarnanın hamur haline gelmemesi ve birbirine yapışmadan diri durmasıdır. Su kaynamaya başlayınca makarna suya aktarılmalı ve kaynayan suyun içerisindeki makarnanın kıvama gelmesi beklenilmeli.

Yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynayan suyun içerisindeki makarna kıvama gelmiş olur. Makarnanın kıvama gelip gelmediği, içerisinden çıkartılan makarnanın haşlanıp haşlanmadığı kontrol edilmeli. Eğer makarna tam anlamıyla haşlanmış ise diğer işlemlere geçilmeli. Eğer hazır değilse hazır olana kadar beklenilmeli. Daha sonra haşlanmış makarna süzülmek için ocaktan alınmalı. Süzgeç hazırlanmalı ve hazırlanan süzgeçten özenle süzülmeli makarna. Makarnayı iyice süzdükten sonra yukarıda belirtildiği üzere sade, salça soslu, domates soslu ya da peynirli. Gibi olacaksa ona karar verilmeli. Çünkü soslu yapılacaksa, makarnanın sosu hazırlanmalı. Salça soslu yapacak olursak makarnayı, tencereye damak tadına göre margarin, tereyağı, ay çiçek yağı veya zeytinyağı tencereye konulmalı. Hafif kızarmaya başlayınca yağ, salçası konulmalı. Tabi ki yağı çok kızartmadan ve ocak ateşini fazla açmadan bu işlemler yapılmalı. Kısık ateşte salçayla birlikte baharatları konmalı. Onları birbiriyle iyice harman etmeli. Sosu hazır olan makarna, süzgeçten alınarak sosun içine aktarılmalı. Dibi tutmasın diye kısık ateşte hazırlanan sos, makarnayla iyice karıştırılmalı.

Karıştırıldıktan sonra ocaktan alınmalı makarna. Hafif soğuması için bekletilmeli. Daha sonra servis edilmek için gereği kadar servis tabağına konmalı. Bundan sonraki aşama sizin el maharetinizle alakalı; çünkü tabağı siz süslemeli ve kendi el becerilerinizi ev halkına ya da gelen misafirlerinize sunmalısınız. Hazır olan makarna artık sunuma hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }