{ "title": "Kuşbaşı Et Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/kusbasi-et-haslama-9840.jpg", "date": "19.01.2024 18:00:06", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuşbaşı et haşlama nasıl yapılır, bunu anlatmadan önce yemeğe katılacak etin ilk önce pişirilmesi gerekmektedir. Yemek malzemelerinin pişme süresi ile etin pişme süresi aynı değildir. Kuşbaşı et haşlamanın yumuşaklığı nedeniyle yemeklerde doğrudan kullanılır.

Yumuşak kuşbaşı et haşlamanın bazı yöntemleri vardır. Etlerin içinde kendilerine ait bir miktar, et suyu dediğimiz bir miktar su vardır. Et eğer bu suyu bırakırsa daha sonra tekrar içine alması mümkün olmadığından et piştikçe kurumaya devam eder ve kesinlikle et yumuşak olmaz.

Etlerin kuru olmaması için öncelikle yapılması gerekenler dana eti, kuzu eti veya tavuk eti fark etmez, etler doğrandıktan sonra, tencerenin içerisine bir miktar yağ ekleyip ya da yanmaz yapışmaz bir tavada pişiriyorsanız hiç yağ koymadan tavayı ilk önce güzelce ısıtıyoruz. Tavayı güzelce ısıttıktan sonra bir tane et attığınızda ses duymanız gerekir. Cızz diye bir ses geldiğinde tava veya tencere artık istenildiği kadar ısınmıştır. Bütün etler kabın içerisine atıldıktan sonra yüksek ateşte etlerin rengi dönünceye kadar pişirerek karıştırıyoruz. Bu işlemin adı mühürlemedir. Yani etlerin dışındaki renk hızla değiştiğinde suyu içine hapseder ve sonrasında asla bu suyu bırakmaz. İşte bu aşamada kesinlikle tuz kullanmamalısınız. Tuz eğer ete tam bu aşamada değerse yine etin suyunu bırakmasına sebep olacaktır. Lokum gibi kuşbaşı et haşlama bu yapılanlarla mümkün olmaktadır.

Kuşbaşı et haşlamada kullanılan malzemeler
Kuşbaşı et haşlamanın pişirme yöntemi

Bir çelik tencerenin içine kuşbaşı eti koyun. Etlerin rengi değişene kadar yüksek ateşte karıştırarak pişirin. Daha sonra üzerine iki su bardağı soğuk suyu ilave etikten sonra, bir tutam karabiber ekleyin ve tencereyi ocakta büyük gözün üzerine koyarak, orta ateşte pişirmeye başlayın. Tencere kaynamaya başlayınca etin üzerindeki köpüğü bir kaşık yardımı ile alın ve tencerenin kapağını kapatın. Daha sonra ocağın altını iyice kısın ve istenildiği kadar tuz ekleyin. Yaklaşık bir saat 15 dakika pişirdikten sonra ocağın altını tamamen kapatın. Et çok çok güzel pişmiş olacak ve tüm yemeklerinizde rahatlıkla kullanabileceksiniz.
" } ] }