{ "title": "Kuru Fasulye Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/kuru-fasulye-haslama-5668.jpg", "date": "19.01.2024 17:43:54", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Kuru fasulye haşlama, kuru fasulye özellikle soğuk kış aylarının vazgeçilmez sıcak yemeklerinden biridir. Başka bir ilave olmadan da enfes bir yemek olduğu gibi kemikli ve kemiksiz et, sucuk veya pastırma ilavesiyle güzel et kokan bir kuru fasulyede pişirilebilir.

Kuru fasulye ıslatma

Kuru fasulye haşlamak oldukça basittir. Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Kuru fasulye pişirilmeden bir gece önce de suda bekletilir. Fasulyeleri suda bekletmek için büyük ve derin bir kap kullanılmalıdır. Kuru fasulyeler suya koyulmadan önce iyice yıkanmalıdır. Islatılan kuru fasulyeler kaba koyulduktan sonra her yarım kilo için bir çay bardağı tuz eklenir. 1 tatlı kaşığı karbonat ekledikten sonra fasulyelerin üzerini 5 parmak sığacak kadar ılık su ilave edildikten sonra bekletilir. Bu bekletme esnasında suyun içine eklediğiniz karbonat kuru fasulyenin içindeki gazının arındırılmasına yardımcı olacak ve daha çabuk haşlanmasını sağlayacaktır. Eğer zamanınız varsa her 3 saatte bir suyu değiştirmeniz faydalı olur. Bu yöntem fasulyelerde bulunan tarımsal atıkların daha iyi temizlenmesini hem de fasulyenin daha güzel pişmesini sağlar. Eğer sürekli suyunu değiştirecek zamanınız yoksa iki saat sonra muhakkak ilk dökülen su yenilenmesi lazım.

Islatılan kuru fasulye haşlama nasıl olur?

En az bir gece önceden ıslatılan fasulyeleri süzüp bol su ile iyice yıkanmalıdır. Yıkanan ve süzülen fasulyeleri büyük ve derin bir tencerenin içerisine alıp üzerini biraz geçecek şekilde su katılır. Su kaynadıktan sonra altını kısıp beş dakika kaynatılır. Altını kıstıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde otuz dakika kaynama suyu içerisinde bekletilmelidir. Pişirme esnasında suyun üzerinde oluşan köpüğün mutlaka temizlenmesi gerekir. Böylelikle fasulyenin gaz yapmaması için önlem alınmış olunur. Bu bekletme işlemi hem kuru fasulyelerin gaz yapmamasını önleyecek hem de daha iyi kabarmasına olanak sağlayacak.

Haşlanan kuru fasulyeler nasıl pişirilir

Pişirilen ve yumuşaması için bekletilen kuru fasulyeleri haşlamak için yeni bir su katılmasına gerek yoktur. Pişirme suyunun içerisinde haşlanabilir. Gerek varsa üzerine su katılabilir ya da suyun fazlası dökülür. Kuru fasulye pişirirken katacağınız yağı tencereye atıp eritilmelidir. Yemeklik küçük küçük doğradığınız kuru soğanları eriyen yağda pembeleşene kadar pişirilmelidir. Pişirilen soğanlara salçayı katıp iyice kavrulur. Daha sonra pişirme suyu ile kuru fasulyeleri ilave edip karabiber ve tuzunu da katıldıktan sonra otuz dakika kısık ateşte pişirilir. Ateşi kapatmadan önce fasulyelerin pişip pişmediğini mutlaka kontrol edilmelidir. Haşlanan kuru fasulye bir gece bekletildikten sonra daha güzel bir tat alacağı için imkânınız varsa buzdolabında 12 saat dinlendirilmelidir.
" } ] }