{ "title": "Karides Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/karides-nasil-haslanir-2976.jpg", "date": "21.01.2024 10:34:25", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Karides Nasıl Haşlanır, öncelikle karides kabuklular grubundan bir canlıdır ve balık değildir. Karidesin dış tabakası kalsiyum karbonat kaplı kabukla kaplıdır. Kuyruk kısmı geniş yüzgeci andırırken kuyruğunu ileri geri sallayarak yüzer. Karides bünyesinde barındırdığı selenyum bakımından oldukça zengindir ve selenyum minerali ise başta kanser hastalığının yanı sıra pek çok farklı hastalıkların oluşma nedenlerinin önüne geçmekte de büyük faydalara sahiptir. Ayrıca karides bir protein zengini sayılmasının yanında oldukça düşük kalori içerirken D vitamini bakımından da oldukça güçlü içerikler barındırmaktadır. Kemiklerin ve dişlerin kuvvetlenmesinde önemli etkilere sahiptir. Omega 3 bakımından da çok kuvvetli bir kaynak olarak gösterilen karides beyin gelişimini düzenlemesinin yanında beyin fonksiyonlarını da güçlendirmektedir. Karides diş eti hastalıklarına karşı iyi gelirken, bünyesinde barındırdığı B 12 vitamini ile vücutta kan hücrelerinin yenilenmesinde ve sağlıklı gelişmesinde de oldukça etkilidir. Su ürünlerinin tamamında olduğu gibi karides satın alırken de tazeliğine çok dikkat etmek çok önemlidir. Baş bölgesinde morarma ile üzerinde siyahımsı noktalar kesinlikle olmamalıdır. Ayrıca karides fiyatları bir hayli yüksek bir üründür ve fiyatı normal değerinden daha düşük olan karidesin kesinlikle alınmaması gereklidir. Çünkü daha ucuz fiyata alınan karidesin bayatlamış olma riski çok yüksektir. Bu nedenle alınacak karides şayet kabuklu ise bu kabuğun sert olmasıyla birlikte başının da dik durması çok tazelik bakımından çok önemlidir.

Karides Nasıl Haşlanır?

Karides boyutlarına oranla jumbo, kanal ve bebek olarak isimlendirilir. Karidesi temizlerken ilk olarak kafa ardından ise kuyruk bölümünün koparılması en doğru olanıdır ve bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte kabuk dış kısma doğru çekilerek soyulur. Kanal ve jumbo karidesler irilik olarak bebek karideslere oranla daha iri olduklarından dolayı özellikle iç organları sırt kısımlarında daha belirgindir. Bu yüzden kabukları çıkartılan karidesin iç organlarının temizlenerek çıkarılması gerekir. Şayet karides beklemiş ise bu kısım sertleşmiş olmasından dolayı bir bıçak yardımıyla sırt kısmından çizilerek çıkarılması sağlanır. Bebek karidesler de ise iç organlar henüz belirgin olmadığından çıkartılmaya gerek yoktur.

1 Kilo Karides Haşlamak için

Geniş bir tencereye 2 litre su, 3 çorba kaşığı sirke, 1 adet ikiye bölünmüş havuç, 1 adet dörde bölünmüş kuru soğan, 1 adet defne yaprağı, birkaç tane kereviz ve maydanoz sapı ekleyelim. Ardından 6-7 adet tane karabiber ve yeteri kadar tuz ilave edilerek tencere ocağa konur ve kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 20-25 dakika kadar kaynatılır. Verilen sürenin sonunda ocak yüksek ateşe alınarak kabuklu karidesler kaynamakta olan tencereye atılarak 7-8 dakika kadar haşlanır. Verilen süre karideslerin haşlanması için yeterli olacaktır. Bu sürenin sonunda karidesleri haşlama suyundan alarak soğuk su altında tutun. Ardından yukarıda belirttiğimiz şekilde karideslerin kabuklarını soyun. Haşlanmış karideslerle güzel bir salata yapabilirsiniz veya beşamel sosla birlikte karıştırıp fırınlanabilir.
" } ] }