{ "title": "Havuç Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/havuc-haslama-776.jpg", "date": "22.01.2024 01:01:47", "author": "nilüfer berk", "article": [ { "article": "Havuç haşlama, haşlanarak pişirilen sebzeler içinde en kolay pişenlerden biridir. Eğer doğru şekilde haşlanabilirse bu yolla çok lezzetli havuçlar elde edilmesi de mümkündür.

Havuç haşlama yapmak gerçekten kolay bir iştir. Bu sebepten fazla bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. İşe, diğer sebzelerde olduğu gibi, havuçlar ılık suda yıkanarak başlanır. Yüzeyinde kalabilecek bütün kimyasallardan ve kirden arındığına emin oluncaya dek yıkanır. Havuçların tadı ve vitamini kabuğuna yakın bir yerde olduğundan soymamakta fayda vardır. Böylece havucun tadı daha fazla alınabilir. Ama eğer havucu soymak gerekiyorsa, sebze soyucu kullanılmalı ve sadece tek kat soyulmalıdır.

Havuçları kesme sırasında dikkat edilecek birkaç husus vardır. Havuçlar haşlanırken besin ve tat kaybına uğrarlar. Eğer havuçlar kesilirse bu kayıp çok daha fazla olur. Bu yüzden, havuçlar ne kadar iri haşlanırsa o derece vitaminli ve lezzetli olur. Ayrıca havuç haşlandıktan sonra da doğranabilir.

Eğer kıtır havuçlar isteniyorsa bunu yapmak fazla zaman almayacaktır ama yumuşacık havuçlar isteniyorsa havucu bütün haşlamak daha iyi olacaktır. Haşlamaya başlamadan önce havucun baş ve uç kısmı bıçakla kesilmelidir. Bu işlemden sonra havuçlar tencereye alınır, üzerlerini kaplayacak şekilde su konur. İstenirse tuzda eklenebilir.

Zeytinyağlı havuç haşlaması
Zeytinyağlı havuç haşlama nasıl yapılır?

Havuçlar iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince daire biçiminde doğranır. Tencerede haşlandıktan sonra iyice süzdürülüp düz bir kaba alınır. Öte yanda sarımsaklar dövülür, sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Bir fincan zeytinyağı havuçların üzerine dökülür, tuz ilave edilerek bir miktar pişirilir. Bu kızartma işlemi değildir. Havuçların zeytinyağını emmesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlemden sonra havuçlar düz bir kaba alınır ve üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Maydanozla süslenerek servis edilir.

Havuç haşlama, kolay hazırlanması ve lezzetli olması dışında gerçek bir vitamin deposudur.
" } ] }