{ "title": "Haşlanmış Yumurta", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/haslanmis-yumurta-3569.jpg", "date": "21.01.2024 18:25:03", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "Haşlanmış yumurta, protein ve besin değerleri bakımından çiğ yumurtayla aynıdır. Pişme işlemi gören ve kimyasal değişime uğrayan yumurta içeriğindeki besin değerlerini kaybetmez. Yumurtanın pişirilme şekli ne olursa olsun ister haşlayarak ister tavada kızartarak vücudumuz için ve gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalıdır. Ayrıca haşlanmış yumurta vücut geliştirme sporları yapan kişiler içinde önemli ve kolay bulunabilen bir protein kaynağıdır. Fitness yapan veya sporla uğraşan kişilerin günlük protein ihtiyacını karşılaması için tükettiği haşlanmış yumurtanın fazlası zararlıdır. Bu kişiler bir öğünde özellikle de sabah kahvaltısında 6 adet haşlanmış yumurta tüketmektedirler. Haşlanmış yumurtanın beyazı protein deposudur ve sakıncalı değilidir. Fakat sarısı fazla tüketildiğinde alerji yapabilir. Sarısını fazla tüketmenin yan etkilerinden biri de yüzde sivilce veya kırmızı noktalardır. Herhangi bir alerjik durumla karşılaşıldığında doktor kontrolünde olmanızda fayda var.

Haşlanmış Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Haşlanmış yumurtada bulunan demir kansızlık problemi yaşayan kişiler için tavsiye edilir. Yumurtanın sarısında bulunan çinko kemik gelişiminde, tırnakların güçlenmesinde, saç dökülmelerinin azalmasında saçın güçlenmesinde ve hacim kazanmasında büyük rol oynar. Kemik gelişimini destekleyen haşlanmış yumurta büyüme çağındaki çocuklar için mükemmel bir protein kaynağıdır. Diş yapısını güçlendirir. Ağız ve diş sağlığı hastalıklarını önler. Diş eti çekilmelerine ve kanamalarına son verir. D, E ve B vitamini bulunduran yumurta besinlerin enerjiye çevrilmesinde etkilidir. İnsana güç kuvvet ve zindelik verir. Dışarıdan alınan darbelere karşı vücudu güçlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren haşlanmış yumurta vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Yumurtanın sarısında bol miktarda bulunan A vitamini gözlerin erken yaşta bozulmasını önler ve görmeyi kolaylaştırır. Haşlanmış yumurta tamamen doğal olduğu için yan etkisi bulunmamaktadır. Hamileler ve yaşlılar aşırıya kaçmadıkça tüketebilir. Yumurtanın kullanım alanları çok geniştir. Tatlı tuzlu demeden keke, yemeklere, çorba terbiyelerine konulabilir. Bazı yörelerde haşlanmış yumurtadan çılbır gibi yemekler yapılmaktadır. Börek ve poğaçaların üzerine renk vermesi için sürülür.

Haşlanmış Yumurta Nasıl Yapılır?

Haşlanmış yumurta yapmak çok basittir. Bir cezveye ya da haşlanacak yumurtaların çokluğuna göre küçük bir tencereye yumurtaların üstünü geçecek şekilde su koyun. Ocağınızın altını açarak suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynadığı zaman yumurtaları ekleyin. Yumurta buzdolabından çıktıysa kaynayan suyla karşılaştığında çatlayabilir. Bu yüzden yumurtalarınızı tezgâhın üzerinde biraz bekletebilirsiniz. Haşlanmış yumurta yaparken kaynayan suya tuz eklerseniz yumurtanın kabukları daha kolay soyulur.

Haşlanmış Yumurtanın Çeşitleri Nelerdir?

Şimdide haşlanmış yumurtanın çeşitlerine gelelim. Yumurtayı ocakta tutma sürenize göre yumurtanızın kıvamı değişecektir. Kaynayan suya atılan yumurtaların ısısı dengelenince tekrar fokurdamaya başlayacaktır. Bu andan itibaren 2-4 dakika tutarsanız rafadan, 5-7 dakika tutarsanız kayısı, 9-10 dakika tutarsanız katı yumurta elde edersiniz. Halanmış yumurtada rafadan beyazın az pişmiş sarının ise sıvık kalmış halidir. Kayısı beyazı pişmiş sarısı ise ne katı ne sıvı haldedir. Haşlanmış yumurtanın katı hali ise beyazın ve sarının tam pişmesidir. Katı yumurta yapmak istiyorsanız yumurtayı belirtilen süreden fazla ocakta tutmayın. Tutarsanız sarısının dışında grileşme görebilirsiniz. Haşlanmış yumurtanın ocakta bekleme süresi yumurtanın kalitesine ve tazeliğine göre değişim gösterir. En sağlıklı yumurta köy yumurtasıdır. Yaşam şartlarından dolayı taze köy yumurtası her zaman temin edilemeyebilir. Özellikle büyük şehirlerde marketlerden alınan ve tavuk çiftliklerinde seri şekilde üretilen yumurtaların kullanımı yaygındır.
" } ] }