{ "title": "Haşlanmış Patates", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/haslanmis-patates-4049.jpg", "date": "19.01.2024 19:02:13", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Haşlanmış patates, oldukça sevilen ve hayatımızda çok fazla tüketilen bir besindir. Ancak bulunduğumuz çağın en büyük sorunları arasında aşırı kilo sebebiyle hangi besin daha az kilo yapar diye araştırmalar yapılmaktadır. Ülkemizde patates en çok tüketilen besinler arasında üst sıralarda yer almaktadır, fakat patates içerisindeki nişasta bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Fakat kızartılan patatesin içerisindeki nişasta olduğu gibi içinde kalmaktadır. Ayrıca yağın etkisiyle de kilo aldırmaya yönelik bir besindir. Sadece suda haşlanmış patates içerisindeki nişastayı suya bıraktığı için nişastası diğer patates yemeklerine göre çok daha azdır. Bu sebeple suda kaynatılarak haşlanmış patates çok aşırı tüketilmedikçe kilo yapmamaktadır.

Patates mısır, buğday ve pirinçten sonra dünyada en çok tüketilen dördüncü besin kaynaklarından biridir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel ürünler içermektedir. Genelde sağlık açısından çok faydalı olup, güvenle tüketilebilecek gıda kaynakları arasında gösterilmektedir.

Patates A, K, C, B6 ve E vitaminleri içermektedir. Bu vitaminlerin yanı sıra folatlar açısından da oldukça zengindir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda magnezyum, demir, bakır, kalsiyum ve manganez içermektedir.

Haşlanmış patatesin faydaları nelerdir?

Patatesin birçok faydası olan harika ve doyurucu bir gıdadır. Özellikle zayıflatma ve kiloyu muhafaza etme konularında oldukça yararlıdır. Dünya üzerinde yalnızca patates yiyen ve gıda ihtiyaçlarını bundan karşılayan insanlar vardır. Gıda araştırmacılarının yaptığı araştırmalar sonucunda 21 puanla haşlanmış patates en doyurucu, besleyici, tok tutan yiyecekler arasında yer almaktadır. Haşlanmış patates yiyerek kendinizi daha uzun süre tok hissedeceksiniz ve gün boyu daha az besin tüketip, formda kalıp, kilo almayacaksınız.

Patatesleri kaynatın ve soğumaya bırakın, böylelikle patateste lif benzeri bir madde oluşmaya başlayacak, oluşan lifler sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olacak ve kabızlığı önleyecektir. Böylece bağırsakları çalıştırarak, hızlıca kilo vermenizi sağlayacaktır. Kabızlığa karşı etkili olup, kolon kanserine karşı koruyucudur. Selenyum zengini olan patates haşlanmış olarak tüketildiğinde, tiroidin düzenli olarak çalışmasını sağlamaktadır. Patates çok etkili bir virüs öldürücüdür ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.

Haşlanmış patates vitamin ve mineraller olarak özellikle potasyum, fosfor, B vitaminleri ve C vitamini açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Kalori ve yağ oranı oldukça düşük olup, bol miktarda lif olmasından dolayı tok tutucu gıdalardandır. Haşlanmış patatesi kumpir şeklinde yediğiniz zaman yağ ve diğer besin alımları artacağından dolayı kalori miktarı da artacaktır. Eğer patatesin kabuklarını soyarak haşladığınız durumda içerisinde bulunan proteinin yarısı gitmektedir fakat kaloriyle yağ oranlarında herhangi bir azalma olmamaktadır.

Patatesin kabukları kalın soyulursa besin değerlerinin azalmasına neden olacağından kabuklarını olduğunca ince soyulması vitamin değerlerinin azalmaması için çok önemlidir. Şayet külde veya fırında patatesleri pişirirseniz kabukları zar gibi incecik soyulur. Böylece vitamin ve mineral değerleri kaybolmamış olur.

Büyük boy ve kabuğu soyulmamış haşlanmış patates B vitamini açısından çok zengindir, kan hücrelerinin yapımına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yağ, karbonhidrat ve protein özleriyle kişiye enerji verir. Büyük haşlanmış bir adet patates günlük B6 ve C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılamaktadır. Kabukları soyularak yenildiği zaman C vitamini oranı yarı yarıya düşmektedir.

" } ] }