Haşlanmış nohut; yemeklerde malzeme olarak kullanıldığı gibi, yemeklerin içinde ekstradan konulan bir besin olarak da değerlendirilebilir. Yemek olarak yapıldığında, yöresel olarak etli ve etsiz birçok çeşidi bulunmaktadır. Nohudun kullanıldığı yemekler arasında ekmek, börek, bulgur pilavı, bamya, humus, ezme, salata gibi çeşitler yer almaktadır. Nohudun yemek ve salatalarda kullanılması için mutlaka haşlanması gerekmektedir.
Eğer nohut haşlamayı belirli ölçülerde ve belirli kurallarda yaparsanız hem daha iyi pişmiş olur hem de daha lezzetli bir yemek yapabilirsiniz. İsteyenler haşlanmış nohut, daha sonra kullanmak üzere buzdolabında derin dondurucu bölümünde saklayabilir. Bu şekilde pilavlara ve diğer yemeklere katılarak kullanılabilir. Böylece zamandan tasarruf edilmiş olur.
Haşlanmış nohut faydaları nelerdir?
Yemeği bol bol yapılan, bunun yanı sıra kuruyemiş olarak leblebi ile de tüketilen nohudun insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır.
Nohut suyu ciltteki sivilceleri gidermede oldukça faydalıdır. Haşlanmış nohut suyunu sivilceler üzerine sürmelisiniz, ayrıca ciltteki lekelerin yok edilmesinde çok faydalıdır.
Akciğerler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Haşlanmış nohut suyu sabahları aç karnına içildiği zaman cinsel gücü arttırır.
Haşlanmış nohut suyu diş ağrısını geçirir ve diş eti hastalıklarında faydalıdır. Ayrıca kulak arkası şişliklerine de iyi gelmektedir.
Vücuttaki yaralara oldukça faydalıdır.
Haşlanmış nohut vücuttaki ödemler için çok faydalıdır, ayrıca sarılık rahatsızlığına iyi gelmektedir.
Karaciğer ve dalak tıkanmalarında öğün aralarında nohut yemek oldukça faydalıdır.
Nohudun bütün türleri sindirim sistemini hızlandırır ve bağırsakları yumuşatır. Ayrıca idrar söktürür. Özellikle kara nohut çok faydalıdır. Nohudun yemek aralarında yenmesi daha uygundur. Yemek başında veya sonunda yenmemelidir.
En çok protein, demir mineralleri, magnezyum, kalsiyum ve çinko içeren tahıllardan biridir.
Nohut tanelerinin dış kısımlarında kabuklar bulunmaktadır. Bu kabuklar yüksek miktarda kalp damar hastalıklarına karşı koruyan, kolesterol düşüren ve özellikle kan şekerini düzenleyen posalar içermektedir. Özellikle diyabet hastaları ve kalp damar rahatsızlığı olanların sofralarından eksik etmemeleri gereken bir besindir.
Doymamış yağ asitleri içermektedir.
Nohudun iç kısımları nişasta içerdiği halde dış kısımlarının posalı olması nişastanın çabuk kana karışmasını yavaşlatarak sağlıklı beslenmeye yardımcı olmaktadır.
B ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir fakat B12 vitamini açısından ciddi besin kaynağı değildir.
Haşlanmış nohut pişirilmeden önce mutlaka 8 saate yakın ıslatmalısınız. Eğer sıcak su kullanırsanız bu süre daha da kısalmaktadır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirilmesi durumunda protein kayıpları olmaktadır. Nohutları haşladıktan sonra kesinlikle pişirme suyunu atmamalısınız, B grubu vitaminler ve mineral kayıplarına neden olmaktadır.