{ "title": "Haşlama İçli Köfte Tarifi", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/haslama-icli-kofte-tarifi.gif", "date": "20.01.2024 13:44:43", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Haşlama İçli Köfte Tarifi, öncelikle içli köfte geleneksel ve yöresel lezzetlerimizden biridir. Çoğunlukla doğu Anadolu bölgemizde sık yapılan içli köfte kızartma ve haşlama olarak yapılabilir. Aynı zamanda kızartıldığı zaman daha bir kalorili olduğu gibi haşlaması da kalori bakımından daha azdır. Bu nedenden dolayı kilo problemi yaşayan kişilerin içli köfte hazırlarken kızartma yerine haşlama olarak hazırlamalarını tavsiye ederiz.

Haşlama İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeleri

İç Harcı için
Dış Harcı için
Haşlama İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Haşlama içli köftenin hazırlamasına ilk olarak iç harç ile başlayın. Nedeni ise iç harcın soğuk olarak kullanılıyor olmasıdır. Aksi halde iç harç sıcak olursa şekil vermekte zorlanabilirsiniz. İç harcı hazırlamak için ilk olarak bir tane büyük boy kuru soğanı ince şekilde doğrayın ve tereyağı içi yanmaz bir tavanın içerisinde hafif kavurun. Soğanlar şeffaflaşınca içerisinde karışık olarak temin ettiğiniz kıymayı ilave edin ve sürekli karıştırarak kavurun kıyma kavrulup suyunu çekince içerisine baharatları ilave edip harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan içli köftenin iç harcını soğuması için bir kenara kaldırın. Bu aşamada harcı ocağın üzerinden indirince içerisine ince kıyılmış maydanozları ve cevizi ilave edip karıştırın. İç harcın ilk sıcaklığı çıktığında buzdolabına kaldırın ve iyice soğuması için bekletin. İç harç soğurken sizde bu arada dış kısmı hazırlamaya geçebilirsiniz.

Haşlama içli köftenin dış kısmını hazırlamaya ince bulguru bir tepsiye boşaltarak başlayın. Bulgurun üzerine az miktar sıcak su ilavesi yapın ve biraz şişmesini bekleyin. Bulgur hafif şiştikten sonra içerisine irmiği, yeteri kadar tuzu, yumurtayı, baharatları ve salçaları ilave edip karıştırın. Bu aşamada harcı bir güzel yoğurun ve ardından içerisine kıymayı ve haşlanmış olan patatesi ilave edip iyice yoğurun. Haşlanmış olan patates hamurun iyi tutmasını sağlayacaktır ve haşlanırken dağılmayacaktır.

Yoğurma aşamasında harcın içerisine azar, azar sıcak su ilavesi yapın. Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde su koyma işlemini bırakın. Eğer ilk defa haşlama içli köfte hazırlayacak iseniz hamurun kıvamını tutturmakta biraz zorlanabilirsiniz. Bunu anlamak için elinizde yapışmayacak bir hamur yapmanız ideal olacaktır.

Haşlama içli köftenin dış kısmını hazırladıktan sonra hamurdan parçalar kopartın ve ilk önce hamuru beze yapın. Ardından avucunuzun içine alın ve diğer eliniz ile hamurun orta kısmını oyun. Kenar kısımlarını inceltin ve iç kısmına önceden hazırlayıp soğuttuğunuz iç harçtan ilave edin. Akabinde hamurun açıkta kalan yerini kapatın ve diğer kalan hamurlara da aynı işlemi uygulayın.

Hazır hale gelmiş olan içli köfteleri pişirmek için bir tencerenin içerisine su, az miktar tuz ve sıvı yağı ilavesi yapıp kaynatın. Su kaynadıktan sonra içli köfteleri fazla sıkışık olmayacak şekilde tencereyi alın ve haşlayın. Haşlanan köfteler suyu üzerine çıktıkları vakit köfteleri tencereden alın ve delikli bir süzgecin üzerine yerleştirin. Suyunu süzdükten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapın.

Dip not: Arzu ederseniz köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt veya salçalı sos hazırlayıp sunum esnasında gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }