{ "title": "Enginar Haşlama", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/enginar-haslama.gif", "date": "20.01.2024 01:12:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Enginar haşlama, enginar sağlıklı bir besin maddesi olarak çok eski yıllardan günümüze kadar yetiştirilen bir bitkidir. Mevsiminde enginar pazar ve marketşerden temin edilerek yemek sofralarını süsleyebilmektedir. Enginar yaprakları idrar söktürücü, böbrekleri çalıştırıcı ve safra akışını arttırmak için Avrupa'da alternatif tıp olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Enginar aynı zamanda karaciğerin temizlenmesinde, sindirim sistemi rahatsızlıklarında da kullanılan şifalı bir bitkidir. Faydaları sayılmayacak kadar çok olan enginarın kısaca faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; Kansızlık, kolesterol, irritabl bağırsak sendromu ve mide ekşimesi gibi birçok sağlık sorununa karşı iyi gelmektedir.

Enginar Haşlama İçin Gerekli Malzemeleri
Enginar Haşlama Nasıl Yapılır?

Enginarların sap kısımları bıçakla kesilir. Sert yaprakları temizlenir. Enginarların üst tarafı ve yapraklarının uç kısımları bıçakla temizlenir. Temizlenen enginar bol su ile yıkanır. Kesilen kısımları limon ile iyice ovulur. Bıçakla temizlenmiş kısımları hafif gevşetilerek tüy ve dikenli kısımları temizlenir. Enginarın orta kısmına limon damlatılarak gevşemiş yaprakları tekrar sıkılaştırılır.

20 su bardağı su büyük bir tencereye alınarak kaynatılır. Kaynayan suya tuz ilave edilir ve temizlenen enginarlar tencereye yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak orta hararetli ısıda 20 dakika kadar kaynatılır. Kaynama anında enginarlar birkaç defa ters düz edilir. Enginar yaprakları yumuşamış ve kolaylıkla koparılıyorsa enginar haşlanmış demektir.

Bu aşamadan sonra tencere ocaktan alınarak süzgeç ile enginarlar suyun içinden alınır. Enginarların temizlenmiş kısmı altta kalacak şekilde servis tabağına yerleştirilir. Enginar haşlaması tercihe göre artık servis edilebilir. Haşlanan enginar farklı soslarla buluşturularak ya da tereyağı, mayonez ile soslanarak servis edilebilir. Salata ya da et yemeklerinin yanında mükemmel bir garnitür olarak da kullanılabilir.
" } ] }