{ "title": "Brokoli Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/brokoli-nasil-haslanir.gif", "date": "20.01.2024 21:49:29", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Brokoli nasıl haşlanır, mucizevi bir besin olarak görülen brokoli üzerinde bilimsel alanda en çok araştırma yapılan besinler arasında yer almaktadır. Brokoli çok güçlü bir antioksidan olmak ile içeriğinde bulunan klorofil, mineraller ve vitaminler sayesinde tam bir sağlık deposu olarak bilinen besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca brokolinin içinde bulunan glukozinolat anti-kanserojenik koruyu maddelere dönüşerek kansere karşı oldukça koruyucu olan bir besindir. Ayrıca brokoli doğru pişirildiği zaman kolesterolü bulunan kişiler için de oldukça iyi gelen bir besin kaynağıdır. Bu noktada en önemli şeylerden biri brokoliyi doğru pişirebilmektedir. Aksi halde brokolinin bütün bu işe yarar değerleri kaybetmesine ve bu güzelliklerden mahrum kalma gibi bir durum ile karşılaşılabilir.

İlk olarak brokolinin satın alınmasından başlayarak satın alınan brokolinin çiçekli olan kısmının sık, saplarının ise kolay kırılabilecek tazelikte olması gerekmektedir. Buna oldukça önem gösterilmelidir. Pişirme işlemine geçildiği zaman eğer mümkün ise brokoli buharda pişirilmeli eğer buharda pişirme mümkün değil ise suda haşlama şeklinde yapılmalıdır. Ev ortamında buharlı bir pişirme aleti olmasa dahi büyük olan bir tencerenin içerisine su koyarak ve bu suyunda içerisine bir kap koyarak bu kabın içerisine brokoliyi yerleştirerek buharda pişirmek mümkündür.

Eğer brokoliyi buharda değil de suda haşlamak gerekiyorsa brokolinin üzerini aşmayacak miktarda kaynar su koyulmalı ve brokolinin sap kısımları alt tarafta kalacak şekilde konulmalıdır. Kapak açık olarak yaklaşık 5 dakikayı aşmayacak şekilde pişirilmesi gerekmektedir. Eğer brokoli 5 dakikadan fazla pişirilir ise eriyen brokoli tüm besin değerlerini kaybedecektir. Bu yüzden brokoli kesinlikle 5 dakikadan fazla pişirilmemesi gerekmektedir. Brokoli pişirildikten sonra hemen kaynadığı sudan alınarak buzlu ya da soğuk bir suya batırılarak şoklama işlemi yapılmalıdır. Daha sonra pişirme işlemi sonlandırılarak brokolinin piştikten sonra yeşil kalması sağlanabilir. Pişirilen brokolinin saklanması için ağzı kapalı bir kap yeterlidir. Yaklaşık 4 ya da 5 gün boyunca brokoli burada saklanabilir.
" } ] }