{ "title": "Aşurelik Buğday Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.haslama.gen.tr/images/asurelik-bugday-nasil-haslanir-8609.jpg", "date": "20.01.2024 11:09:02", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Aşurelik buğday nasıl haşlanır, aşurelik buğday ülkemizde Konya, İzmir, Gaziantep ve Şanlıurfa illerimizde üretilmektedir. Makarnalık sert durum buğdayı işlenerek aşurelik buğday halini almaktadır. Aşurelik buğday mutfaklarımızda sıklıkla yer alıp çorbalarda, aşure tatlısında bazı yemek ve salataların yapımında kullanılmaktadır. Aşurelik buğdayı kesinlikle haşlamadan kullanım yapamayız. Çünkü aşırı derecede serttir ve pişmesi zordur. Aşurelik buğdayı haşlayarak birer kullanım şeklinde buzdolabı poşetlerinde muhafaza ederek elinizin altında hazır bulundurabilirsiniz.

Aşurelik buğday haşlamak için gerekli malzemeler

Ölçüyü tamamen kendinize göre hazırlayabilirsiniz. Burada verilen ölçü minimum ölçüdür.
Aşurelik buğday nasıl haşlanmalıdır?

İlk yapılması gereken işlem ıslatma işlemidir. Aşurelik buğdayı derin bir tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyerek ön ıslatma işlemini başlatmamız gerekir. En az 8 saat ıslatılması gerekir. 8 saatin ilk 4 saatlik sürecinde suyu süzüp yıkayarak yeniden temiz su ile ıslatma işlemine devam edilir. Bu şekilde yaptığımızda buğdayın sarı suyu tamamen çıkar ve haşlama için bembeyaz tertemiz bir buğday elde etmiş oluruz. Süre bitiminde süzerek haşlayacağımız tencereye alırız.

Islatılmış ve beyaz haldeki aşurelik buğdayı yine üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesi ile kaynatmaya başlayabiliriz. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra kısık ateşte devam etmemiz gerekir. Tencerenin ağzını tam kapatmayarak yarım kapalı şekilde kaynatalım ve sık sık karıştırırsak dip tutmasını önlemiş oluruz. Pişmeye başladığını test ederek anlamamız mümkündür. Ağzımıza aldığımızda yumuşamışsa pişme gerçekleşmiş demektir. Ocağın altını kapatarak bir kenarda beklemeye almalıyız. Bu aşamada buharın dışarı çıkması için ağzını kalın bir bez yardımı ile kapatalım. Bu şekildeki aşurelik buğdayın kalan suyu ile en az 4 saat dinlenmesi ve soğuması gerekir. Burada yapılan işlem helmeleme işlemidir. İşlemin amacı buğdayın nişastasını iyice salması sureti ile kıvamının koyulaşmasıdır. Sonrasında dilediğiniz gibi dilediğiniz yerde kullanabilmeniz için aşurelik buğdayınız hazır hale gelir.
" } ] }